Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

XVIII Božićni turnir: Atomski sastav turnira i masovnost

rssBookmark and Share

08.01.2014. Dragan Živić FM i IA

Dečji centar iz Niša, čija Šahovska škola slavi 53. godine postojanja i rada, organizovao je 18. Božićni turnir u šahu 2014, za kadete i omladince do 20. godina.

XVIII Božićni turnir: Atomski sastav turnira i masovnost

Igrano je  po švajcarskom sistemu, 7 kola, tempo igre je 15 minuta za razmišljanje po igraču, uz kompjutersko parovanje.

Takmičenje je održano u  3 kategorije: M i Ž 0-4 razred, M i Ž 5-8 razred, i M i Ž 9-12 razred..

Troje prvoplasiranih, u svakoj od 6. kategorija, osvojilo je  medalje ( ukupno 18), a organizator je  medaljama nagradio  i  predškolce, a pobednici grupa su dobile i pehare (ukupno 6). Za predškolce je bilo i nekoliko specijalnih nagrada.

Turnir je okupio 92 takmičara, iz Vranja,Vlasotinca, Prokuplja, Svrljiga, Aleksinca,Paraćina, Požarevca i Niša. Treba istaći pravi „desant“ mladih Paraćinaca, pre svega članova OŠK „Paraćin“ i masovno učešće na 18. Božićnom turniru u Nišu. Turnir je po kvalitetu i masovnosti, bio jedan od najjačih u istoriji, sa velikim brojem aktuelnih i bivših šampiona Srbije, CS, Balkana, kao i novim nadama srpskog šaha, u najmlađim kategorijama.

Respektibilna je bila i „trenerska ekipa“: ŽIM Maja Veličkovski-Nejković, FM Saša Milošević, FM Marko Marković, MK Ivan Arsenijević, MK Mario Livaja, MK Zoran Stojković, MK Dragana Dimitrijević uz sudije koji obično obavljaju trenersku ulogu.

Još jednom se pokazalo da „osovinu kadetskog šaha“ na teritoriji ŠS centralne Srbije čine Paraćin, Požarevac i Niš. Raduje činjenica da se budi šah u Toplici, zahvaljujući trenerskom angažovanju ŽGM Ane Benderać i ŽIM Maje Veličkovski-Nejković u Prokuplju i Merošini. Krenulo se sa radom i u Kuršumliji, Aleksincu, Svrljigu, uz tradicionalno pionirsko uporište u Pirotu.

Veliku čast turniru i kadetima ukazali su velemajstor Miroslav Miljković, i sam učesnik nekih prvih Božićnih turnir; velemajstor Slavoljub Marjanović, legenda niškog šaha, MK Slobodan dr Ilić, poznati šahista-psiholog; a kratku posetu i slikanje sa decom obavio je i VM Miroslav Tošić. Turnir su posetili i FM Ljubomir Biljanić, aktuelni šampion Niša,  kao i šahovski mecena, FM Dragan Radenković-Pižon.


Pohvale zaslužuju

Osvajači medalja po grupama:

Predškolci:
1. Jovan Stevanović, 5 poena
2. Filip Zdravković, 4,5
3. Đorđe Mitić, Paraćin, 3,5

Iva Brajović je bila jedina predšolka, sa 1 poenom.

Grupa dečaka 1-4
1. Dimitrije Stanković, 7 poena
2. Dušan Petrović,6
3. Vukoje Živković, Paraćin, 5

Grupa devojčica 1-4
1. Lena Savković, 4,5 poena
2. Teodora Gavrilović,4
3. Anđela Dimitrijević, 4

Grupa dečaka 5-8
1. Nemanja Petrović, 6 poena
2. Ilija Stanojević,6
3. Nikola Stamenković,5

Grupa devojčica 5-8
1. Jovana Miljković, Paraćin, 5,5
2. Anja Simić, 4,5
3. Jelena Stevanović,4

Grupa dečaka 9-12
1. MK Stefan Mladenović, 6,5
2. MK Stefan Stojiljković,5,5
3. MK Nenad Todorović, 4,5

Grupa devojčica 9-12
1. Danijela Anđelković, 3,5
2. Sandra Nedeljković, 2,5
3. Milena Biočanin, 2

18. Božićni turnir 2014 se bodovao za generalni plasman serije Kadetskog GP Niša za 2013&14, a nakon 4 turnira vode: Dimitrije Stanković (39), Lena Savković (38), Andrija Marko Krstić (34), Anja Simić (39), Stefan Stojiljković (39) i Sandra Nedeljković (37)

Sudili su : Dragan Živić, IA, glavni sudija i pomoćnici Aca Jovan Krstić, NA i Aleksandar Zlatanović, NA.

Direktor turnira bila je Aleksandra Davinić, direktorka Dečjeg centra iz Niša.

 


#   šah   turnir   Dragan Živić     Aleksandra Davinić   Zoran Stojković   Jovana Miljković   Jovan Stevanović   Jovan Krstić   Stefan Mladenović   Dušan Petrović
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima