Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

"Nemanjina trpeza", vitezovi, muzika - Održani “Nemanjini dani” u Kuršumliji

rssBookmark and Share

Kuršumlija 17.09.2020. Južna Srbija Info

U porti Manastira Sv. Nikola, proteklog vikenda održan je srednjovekovni festival „Nemanjini dani“ u organizaciji Opštine Kuršumlija i Turističke organizacije opštine Kuršumlija, uz podršku Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

"Nemanjina trpeza", vitezovi, muzika - Održani “Nemanjini dani” u Kuršumliji

Prvog dana, festival je otvorio Predsednik opštine Kuršumlija, Radoljub Vidić, koji je istakao da je ova sada tradicionalna manifestacija posvećena očuvanju kulture i tradicije ovog kraja, koji je poznat kao prva prestonica Stefana Nemanje.

"Budući da je Manastir Svetog Nikole, prva zadužbina Stefana Nemanje, naša je obaveza da podsećamo na to i da otrgnemo od zaborava našu slavnu i bogatu kulturno-istorijsku prošlost", rekao je na otvaranju manifestacije predsednik Vidić.

U okviru programa nastupala je Milica Todorović koja je izvela pesmu „Usnula je dubok sanak“, a članice KUD „Bata Lačković“ izvele su pesmu „Đurđele“, dok su učenici OŠ „Miloje Zakić“ izveli predstavu „Svetosavska akademija“. „O životu Stefana Nemanje“ govorio je Zoran Karalić, direktor Šabačkog pozorišta. Tradicionalne igre iz Srbije izvele su srednja i starija grupa KUD „Bata Lačković“.

Po završetku programa, predstavljena je srednjovekovna „Nemanjina trpeza“, koju su pripremile članice udruženja „Kreativna Kuršumlija“.

U izložbenom delu Festivala predstavili su se: Dana likeri, Etno vez, Etno postavka – UG Kreativna Kuršumlija, Gazdinstvo Simić – kupinovo vino, Milan Nikolić – med, Svetlana Radunović– Heklane dečije igračke, Tijana Milojević – dekupaž, Svetlana Todorović – zimnica, Mirjana Radosavljević – heklane haljine, Konstantinus keramika, Svetlana Pavlović – zimnica, grnčarija, Miroslav Vojinović – proizvodi od kože, Radojka Stefanović – ručni rad, Bojana Obradović – ikone, Gordana Gocić – ikone, Biljana Lazić – domaći sapuni, Marija i Zorica – domaći kolači.

U okviru dečijeg programa organizoavana je likovna radionica na kojoj su učestvovali učenici OŠ „Miloje Zakić“ i OŠ „Drinka Pavlović“.

Glavna atrakcija za posetioce bili su srednjovekovni vitezovi „Red zmaja“ iz Gračanice, „Beli orlovi“ iz Beograda, „Čuvari Belih Crkvi“ iz Kuršumlije, „Zmajeva griva“ iz Niša, „Sveti ratnik“ iz Kruševca i „Zatočnici“ iz Niša.

Osim viteških borbi, vitezovi su organizovali i srednjovekovne veštine za posetioce: mačevanje, streličarstvo, bacanje sekire i druge borilačke veštine.

U zabavnom delu Festivala nastupala je Jelena Tomašević, koja je pevala izvorne i svoje najpopularnije pesme.

Komentara: 0


#   Kuršumlija   turizam   Jelena Tomašević   Turistička organizacija Kuršumlije   Nemanjići   Nemanjini dani Kuršumlija
@OfficialJelenaT @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima