Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Ražanj - Ekološka opština

rssBookmark and Share

Aleksinac 04.04.2013. Izvor: NALED

Opština Ražanj donela je odluku da uđe u red retkih ekoloških opština u Srbiji.

Glavni ciljevi čija je realizacija počela jesu uništavanje svih septičkih jama i uspostavljanje sistema prečišćavanja otpadnih voda.

Startovala je i edukacija građana kako da reše problem organskog otpada u domaćinstvima i realizovan je projekat regulisanja odlaganja PET ambalaže.

Visoki ciljevi u domenu ekologije preneti su i u sektor poljoprivrede tako što je u Ražnju pokrenut projekat organske proizvodnje pilića.

Ražanj - Ekološka opština

Opština Ražanj donela je odluku da uđe u red retkih ekoloških opština u Srbiji. Glavni ciljevi čija je realizacija počela jesu uništavanje svih septičkih jama i uspostavljanje sistema prečišćavanja otpadnih voda. Startovala je i edukacija građana kako da reše problem organskog otpada u domaćinstvima i realizovan je projekat regulisanja odlaganja PET ambalaže.

Visoki ciljevi u domenu ekologije preneti su i u sektor poljoprivrede tako što je u Ražnju pokrenut projekat organske proizvodnje pilića. Sprovedena je edukacija potencijalnih malih proizvođača, koji su stekli neophodne sertifikate i formirali udruženje. U industrijskoj zoni započeta je izgradnja neophodne klanice, ali je punu realizaciju omela ekonomska kriza.

Zbog razvijene ekološke svesti, opština je odlučila da akcenat u daljem razvoju stavi na turizam. Ražanj kao turistički biser ističe veliku retkost u našoj zemlji – manastir iz IX veka (Sveti Roman). Turistima je na raspolaganju i 20 kilometara obale južne Morave gde je opština angažovala građane sa raspoloživim kapacitetima da objedine ponudu za seoski turizam, lov, ribolov...

Sa opštinama Aleksinac i Merošina napravljena je zajednička brošura sa najinteresantnijim mestima. Ražanj u planu ima i formiranje sopstvene turističke organizacije i pokretanje internet sajta sa ponudom za turiste. Osim mesta u lokalnim domaćinstvima, posetiocima je na raspolaganju i motel u koji je investitor do sada uložio oko 300.000 evra i gradi zatvoreni bazen i sportske terene.

Poljoprivreda je takođe jedan od prioriteta za opštinu, posebno voćarstvo. Pre tri godine osnovan je Fonda za razvoj poljoprivrede, a poljoprivrednici su mogli da dobiju besplatne sadnice pre svega dunje i šljive. Pre nekoliko meseci formirana je i zadruga po savremenom modelu, kojoj je opština dala jednu od zgrada na korišćenje i spremna je da subvencioniše izgradnju sušare ili hladnjače. Kako kažu u opštini, mladi žele da ostanu na selu, ali su problem usitnjena imanja, kao i obezbeđivanje dugoročnih ugovora o otkupu. 


Pikavac ni pet minuta na ulici

Čelnici ove opštine na Koridoru 10 s ponosom ističu da su jedna od najčistijih lokalnih samouprava  u Srbiji, u kojoj pikavac na ulici ne može da se zadrži duže od pet minuta jer će ga radnici koji brinu o čistoći veoma brzo ukloniti.


Spremni za investitore

Ražanj je još 2008. doneo strategiju održivog razvoja i razvio sektorske strategije za privlačenje investitora. Obezbeđeni svu svi važni planski dokumenti poput prostornog plana i plana generalne regulacije, kao i industrijska zona sa obezbeđenom infrastrukturom poput kanalizacije i gasa. Uprkos poziciji na Koridoru 10, Ražanj ima isti problem kao i sve male opštine, a to su zahtevi investitora da država učestvuje u investiciji bilo davanjem garancija bilo sredstvima. Takva podrška je izostala.

 

Komentara: 1


#   Aleksinac   ekologija   Ražanj   opština   Merošina   NALED   Sveti Roman   manastir   internet   industrijska zona   seoski turizam
@NALED_SERBIA @


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+0) (-0)

    gadafi, 02.12.2015.:
    ne moze covek ulicom da prodje a da ne sretne bar 6-9 investitora


[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}