Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Danas, na Svetski dan turizma, besplatan obilazak kulturno-istorijskih spomenika Niša

rssBookmark and Share

Niš 26.09.2017. Južna Srbija Info

Iz TON-a pozivaju sve da posete punkt sa promo materijalima u Obrenovićevoj ulici (kod Foruma) od 12 časova, i da besplatno obiđu kulturno-istorijske spomenike našeg grada. 

Foto: Južna Srbija
Foto: Južna Srbija

Turistička organizacija Niš u saradnji sa Narodnim muzejom Niš i udruženjem "AzBuki" organizuje obeležavanje Svetskog dana turizma u sredu, 27.9.2017. godine.

Svake godine, obeležavajući dan turizma, proslavlja se i određena tema, koja je aktuelna i značajna za promovisanje celokupnog sektora. Ove godine, svetska turistička organizacija UN promoviše vrednosti i potencijale turizma porukom „Održivi turizam – instrument za razvoj“. Turizam je danas treća po veličini izvozna industrija u svetu posle hemikalija i goriva. To donosi nadu, prosperitet i razumevanje velikom broju ljudi širom sveta.

Samo prošle godine je 1,235 miliona putnika prešlo međunarodne granice u jednoj godini. Do 2030. godine, ovaj broj će se povećati od 1,2 milijarde do 1,8 milijardi.

Pitanje je, dok slavimo Svetski dan turizma 2017. godine, kako možemo omogućiti ovoj moćnoj globalnoj transformativnoj sili, da sa 1,8 milijardi prilika doprinese tome da ovaj svet postane bolje mesto za život i da unapredi održivi razvoj u svih pet stubova:

– Ekonomski: obezbeđenje inkluzivnog rasta
– Društveni: obezbeđenje pristojnih poslova i osnaživanje lokalnih zajednica
– Životna sredina: očuvanje i obogaćivanje životne sredine i apostrofiranje klimatskih promena
– Kulturni: veličanje i očuvanje različitosti, identiteta i materijalne i nematerijalne kulture
– Mir: kao suštinski preduslov za razvoj i napredak.

Na ovaj Svetski dan turizma, kad god putujete, gde god putujete, zapamtite da je potrebno da poštujete prirodu, poštujete kulturu, poštujete vašeg domaćina. Vi možete predstavljati promenu koju želite da vidite na svetu. Vi možete biti ambasador za bolju budućnost. Putuj, uživaj i poštuj. Srećan “Svetski dan turizma“, poručio je generalni sekretar Svetske turističke organizacije UN .
 
Program:

 
-  U Obrenovićevoj ulici (ispred Turističkog informativnog centra)  od 12 časova,  aktivisti udruženja i informatori turističkih info centara  izvršiće interaktivno istraživanje na temu  - turistički potencijali i održivi turizam u Nišu. Cilj istraživanja je da ispitamo koliko su građani upoznati sa kulturno – istorijskim lokalitetima u gradu i šta misle – na koji način može da se poboljša održivi turizam grada Niša. Osim toga,građanima i turistima biće dostupan besplatan promo material, kao i sve informacije  o turisitičkim lokalitetima u gradu i okolini. 

- U saradnji sa Narodnim muzejom Niš organizovali smo i besplatan ulaz u sve objekte muzeja - Areheološka sala, Ćele kula, Memorijalni kompleks- Logor "12.februar" i Arheološko nalažište Medijana.
 
"Pozivamo vas da obiđete punkt sa promo materijalima, koji će biti postavljen u Obrenovićevoj ulici (kod Foruma) od 12 časova, kao i da iskoristite priliku i besplatno posetite najznačajnije kulturno-istorijske spomenike našeg grada", kažu u TON-u.

Komentara: 0


#   Niš   turizam   Ćele kula   Turistička organizacija   Uroš Parlić   Narodni muzej Niš   Turistička organizacija Niš   Svetski dan turizma   održivi razvoj   hemikalija
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima