Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

U Leskovcu održana priprema i izložba domaćeg leskovačkog ajvara, zimnice, meda, vina i voćne rakije

rssBookmark and Share

Leskovac 04.10.2022. Južna Srbija Info

U ponedeljak je u etno-kompleksu Šop-Đokić, u organizaciji Turističke organizacije i Regionalne privredne komore Leskovca, a pod pokroviteljstvom grada Leskovca, održana Izložba domaćeg leskovačkog ajvara, zimnice, meda, vina i voćne rakije. Ova manifestacija okupila je brojne izlagače domaćih proizvoda, kao i deset takmičarskih ekipa koje su se nadmetale u pripremanju leskovačkog ajvara po tradicionalnoj recepturi, ali i salata od pečenih paprika.

U Leskovcu održana priprema i izložba domaćeg leskovačkog ajvara, zimnice, meda, vina i voćne rakije

Na svečanom otvaranju izložbe, prisutnima se obratio direktor TOL-a Nebojša Kocić, i istakao da se TOL potrudio da manifestaciju koju je leskovačka Regionalna privredna komora organizovala do 2016. godine ponovo stavi na noge. "Ovo je naša, domaća, leskovačka priča i izuzetno mi je drago što smo okupili ove ljude. Za tri najbolja takmičara u spravljanju ajvara pripremili smo vredne nagrade".

U svom obraćanju, predsednik Regionalne privrede komore Leskovca, Goran Jović, naveo je da je Leskovac poznat po najkvalitetnijem ajvaru. G. Jović se zahvalio TOL-u što je ponovo pokrenuo ovu manifestaciju, jer Leskovac treba da bude prepoznatljiv ne samo po Roštiljijadi nego i po takmičenju u pripremanju ajvara, kao jednog od brendova našeg grada.  

Učesnike i goste je u ime gradonačečnik Leskovca, dr sci. med. Gorana Cvetanovića, pozdravila njegova zamenica, dr Lidija Dimitrijević, i tom prilikom istakala:

„Leskovački ajvar je jedan od tri registrovana leskovačka brenda, nešto po čemu smo prepoznatljivi širom sveta i što zaslužuje jednu ovakvu manifestaciju lokalnog karaktera. Naš ajvar se sprema od najkvalitetnijih paprika sa plodnih leskovačkih oranica. U ovo doba godine, nema domaćinstva u Leskovcu koje ne zamiriše na ajvar, ljutenicu i drugu zimnicu, na domaće vino i rakiju. Čast mi je što kao lokalna samouprava možemo da podržimo Turističku organizaciju i Regionalnu privrednu komoru u realizaciji ove izložbe, jer će ona obogatiti turističku ponudu našeg grada. Grad Leskovac će uvek biti pokrovitelj manifestacija koje za cilj imaju da se Leskovac predstavi onakvim kakav on zaista jeste – kao mesto autentičnih ukusa, vrsnih gastronoma, srdačnih i predusretljivih ljudi“.

U kulturno-umetničkom delu programa, posetioci Izložbe imali su prilike da uživaju u nastupu leskovačkih mažoretkinja, kao i KUD-a Lemind.

Nakon degustacije pripremljenog ajvara, stručni žiri je doneo odluku o pobednicima ovogodišnjeg takmičenja. Treću nagradu osvojila je Turistička organizacija opštine Vlasotince, druga je pripala Vizitorksom centru Teodora iz Lebana, a prvo mesto je osvojila ekipa SRC Dubočice - Crven i blag. Specijalna nagrada za pripremu salate od pečenih paprika otišla je u ruke Vizitorskom centru Teodora. 


#   Leskovac   ajvar   rakija   zimnica   Turistička organizacija Leskovca   gastro turizam   Šop Đokićeva kuća   Nebojša Kocić
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima