Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

U Niškoj Banji sve više gostiju

rssBookmark and Share

Niška Banja 21.08.2019. RTS. Južna Srbija Info

Iako već duže vreme ne predstavlja prvi izbor za veliki broj turista, pre svega zbog nedovoljnog broja smeštajnih kapaciteta, interesovanje za Nišku Banju ove godine veće je nego prethodnih. Za prvih šest meseci broj noćenja veći je za 11,3%, domaćih gostiju više je za 4 odsto, a stranih za 64 odsto.

Foto: Južna Srbija
Foto: Južna Srbija

Iako je okosnica turizma u Niškoj Banji zdravstveni turizam, a kapaciteti Instituta uvek popunjeni, lepote ove Banje sve više otkrivaju i oni koji odmor žele da provedu u mirnom prirodnom okruženju - iz čitave Srbije i, sve više, iz inostranstva.

Neki dolaze zbog mira i šetnje, neki zbog lečenja, ali svi su zadovoljni boravkom. Od oko hiljadu ležajeva u banji polovina je u objektima Instituta.

Za male hotele i privatni smeštaj veće je interesovanje gostiju koji letuju uz subvencionisane vaučere. Gotovo dvostruko. Taj pomak primećuju i oni koji se godinama bave turizmom.

"Ima ih izi raznih krajeva zemlje i iz bivše Jugoslavije - Bosne i Hercegovine, Makedonije, Slovenije, i drugih državaljana, uglavnom bugarskih, a ima i ljudi iz zapadne Evrope koji putuju", kaže Marko Mitrović, vlasnik apartmana.

Kako bi banju učinili atraktivnijom za turiste i vratili joj staru slavu, a već su na tom putu, ovde najpre uredjuju turističku infrastrukturu - puteve, pešačke staze, trg sa fontanom.

Uporedo, nastoje da nađu nove vlasnike za hotele koji posle privatizacije godinama nisu u funkciji.

"Krenućemo i sa novim projektima turističke infrastrukture, i istovremeno sa agresivnijim marketingom", najavljuje Dejan Jovanović, predsednik Gradske opštine Niška Banja, "jer ćemo imati šta da prikažemo - od fontane, staza zdravlja, rečišta, vodopada, i ostalog što pripremamo kao sadržaj za sledeće sezone."

Pored onih koji ovde dolaze radi lečenja i tople vode, temperature gotovo 30 stepeni, bogate radonom, i onih koji traže mir u lepotama banje i izletištima u okruženju, Niška banja privlači i turiste zainteresovane za aktivni odmor - rafting, paraglajding, planinski biciklizam, avanturističke trke.

Komentara: 0


#   turizam   Niška Banja   Dejan Jovanović   statistika
@


 


[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}