Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Danas je Međunarodni dan ljudskih prava

rssBookmark and Share

Niš 10.12.2016. M.M. Južna Srbija Info

Međunarodni dan ljudskih prava ili Dan ljudskih prava obežava se od 1950. godine na dan kada je dve godine ranije potpisana Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima.

Danas je Međunarodni dan ljudskih prava

Ppo prvi puta u istoriji čovečanstva priznato pravo svih ljudi na "život, slobodu i sigurnost... bez ikakvih razlika". Međunarodni dan ljudskih prava obležava se 10. 12. (10. decembra).

Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima je deklaracija usvojena od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (A/RES/217, 10. decembra 1948. u palati Šajo u Parizu), čime je predstavljeno opšte viđenje organizacije o pitanjima ljudskih prava garantovanih ljudima. Elenor Ruzvelt je rekla kako bi Dekaracija mogla biti „Magna karta za čitavo čovečanstvo.“

Pošto su zverstava počinjena od strane nacističke Nemačke izašla na videlo posle Drugog svetskog rata, pojavilo se opšte mišljenje u svetskoj zajednici da se Povelja Ujedinjenih nacija ne razjašnjava dovoljno prava koja treba da zaštiti. Tačnije, univerzalna deklaracija koja u potpunosti razjašnjava prava pojedinaca je bila krajnje neophodna. Kanađanin Džon Peters Hamfri je bio pozvan od strane Sekretarijata Ujedinjenih nacija da radi na projektu i postane glavni stvaralac deklaracije. Hamfriju je asistirala Elenor Ruzvelt iz Sjedinjenih Država, Rene Kasin iz Francuske, Čarls Malik iz Libana, i P. C. Čang iz Kine, između ostalih. Proglašenje je ratifikovano tokom zasedanja Generalne skupštine 10. decembra 1948. godine glasovima 48 za i 0 protiv, sa 8 uzdržanih (Jugoslavija, Čitav Sovjetski blok [Belorusija, Čehoslovačka, Poljska, Ukrajina, SSSR], Južna Afrika i Saudijska Arabija). Iznenađujuće, uprkos centralnoj ulozi koju je igrao kanađanin Džon Hamfri u pisanju povelje, Kanadska vlada je bila uzdržana pri glasanju za nacrt povelje. Vlada je promenila svoj stav kasnije kada je nacrt izašao pred Generalnu skupštinu.

Glavni principi Deklaracije o ljudskim pravima

Postoji ukupno trideset članova koji okvirno sačinjavaju ljudska prava, ali za najznačajnije principe se smatraju sledeći:

Pravo na život, slobodu i sigurnost ličnosti.
Pravo na obrazovanje.
Pravo na zaposlenje, plaćene praznike, zaštita od nezaposlenosti i socijalna sigurnost.
Pravo na puno učešće u kulturnom životu.
Sloboda od torture ili svirepog, nehumanog tretiranja ili kazne.
Sloboda mišljenja, uverenja i veroispovesti.
Sloboda izražavanja i mišljenja.

Niš

Grad Niš obeležiće Međunarodni dan ljudskih prava u "Sigurnoj kući".


#   Niš   UN   sigurna kuća   ljudska prava   Međunarodni dan ljudskih prava
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima