Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Данас је Међународни дан људских права

rssBookmark and Share

Ниш 10.12.2016. М.М. Јужна Србија Инфо

Међународни дан људских права или Дан људских права обежава се од 1950. године на дан када је две године раније потписана Универзална декларација о људским правима.

Данас је Међународни дан људских права

Ппо први пута у историји човечанства признато право свих људи на "живот, слободу и сигурност... без икаквих разлика". Међународни дан људских права облежава се 10. 12. (10. децембра).

Универзална декларација о људским правима је декларација усвојена од стране Генералне скупштине Уједињених нација (A/RES/217, 10. децембра 1948. у палати Шајо у Паризу), чиме је представљено опште виђење организације о питањима људских права гарантованих људима. Еленор Рузвелт је рекла како би Декарација могла бити „Магна карта за читаво човечанство.“

Пошто су зверстава почињена од стране нацистичке Немачке изашла на видело после Другог светског рата, појавило се опште мишљење у светској заједници да се Повеља Уједињених нација не разјашњава довољно права која треба да заштити. Тачније, универзална декларација која у потпуности разјашњава права појединаца је била крајње неопходна. Канађанин Џон Петерс Хамфри је био позван од стране Секретаријата Уједињених нација да ради на пројекту и постане главни стваралац декларације. Хамфрију је асистирала Еленор Рузвелт из Сједињених Држава, Рене Касин из Француске, Чарлс Малик из Либана, и П. Ц. Чанг из Кине, између осталих. Проглашење је ратификовано током заседања Генералне скупштине 10. децембра 1948. године гласовима 48 за и 0 против, са 8 уздржаних (Југославија, Читав Совјетски блок [Белорусија, Чехословачка, Пољска, Украjина, СССР], Јужна Африка и Саудијска Арабија). Изненађујуће, упркос централној улози коју је играо канађанин Џон Хамфри у писању повеље, Канадска влада је била уздржана при гласању за нацрт повеље. Влада је променила свој став касније када је нацрт изашао пред Генералну скупштину.

Главни принципи Декларације о људским правима

Постоји укупно тридесет чланова који оквирно сачињавају људска права, али за најзначајније принципе се сматрају следећи:

Право на живот, слободу и сигурност личности.
Право на образовање.
Право на запослење, плаћене празнике, заштита од незапослености и социјална сигурност.
Право на пуно учешће у културном животу.
Слобода од тортуре или свирепог, нехуманог третирања или казне.
Слобода мишљења, уверења и вероисповести.
Слобода изражавања и мишљења.

Ниш

Град Ниш обележиће Међународни дан људских права у "Сигурној кући".


#   Ниш   УН   сигурна кућа   људска права   Међународни дан људских права
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима