Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Danas su Velike - Mitrovske zadušnice

rssBookmark and Share

Niš 07.11.2020. Južna Srbija Info

Zadušnice su crkveni praznik kada hrišćani posećuju grobove svojih bližnjih i uznose molitve Bogu za njih. Uvek padaju u subotu. Mitrovske zadušnice padaju uoči praznika Svetog velikomučenika Dimitrija. Ove zadušnice Srbi su primili od Rusa, koje je ruska crkva ustanovila u 14. veku.

Foto: Južna Srbija Info
Foto: Južna Srbija Info

Najvažniji pomen za preminule je Proskomidija koja se služi na svakoj Svetoj Liturgiji. Pored ovih pominjanja i molitava za preminule, Crkva je ustanovila posebne dane kad se sećamo naših dragih pokojnika i obilazimo njihove grobove.

Način obeležavanja

Zadušnice obeležavaju sećanje dana odvajanja duše od tela, člana Crkve. Uvek padaju u subotu, jer je to i inače, u toku čitave godine, dan kad se sećamo preminulih. Koljivo ili kuvano žito se nosi u parohijski ili manastirski hram, kao i na groblje. Na dan zadušnica se služi Sveta Liturgija, i tada sveštenik vinom preliva žito, a posle službe se ide do grobova pokojnika. Pored grobova se pale sveće, a sveštenik obavi obred i okadi grobove. Ako su naši pokojnici sahranjeni daleko i nije moguće otići na njihove grobove, čitav obred se služi u hramu.

Žito nas simbolično podseća na Hristove reči da zrno tek kad umre rod donosi, i to ne u zemnom mraku, nego u svetlosti sunca. Žito je simbol smrtnog tela i besmrtne duše u svetlosti Carstva nebeskog.

Crveno vino, kojim sveštenik preliva žito, označava Božje milosrđe kojim se zalečuju rane greha.

Sveća je simbol svetlosti Hristove. On je rekao: Ja sam svetlost svetu. Ta svetlost treba da nas podseti na svetlost kojom Hristos obasjava duše preminulih. Sveća je malena žrtva Bogu, koji se za nas žrtvovao.

Daće i podušja se ne daju da se „nahrani“ pokojnik, odnosno, da duša njegova „jede“, nego da se sirotinja nahrani i u molitvama pomene pokojnika.

Na zadušnice se deli milostinja. Postoji još jedan vid milostinje koji je kod nas zaboravljen: duhovna milostinja. Duhovna milostinja je poklanjanje duhovnih knjiga.

Datumi obeležavanja

Zadušnice mogu biti:

uskršnje, pred početak uskršnjeg posta,
petrovske, pred početak petrovskog posta
velikogospojinske, pred početak velikogospojinskog posta,
božićne, pred početak božićnog posta,
a negde i jesenje – mitrovske ili “velike” zadušnice.

Ovom treba dodati i ustanovu zadužbina ili raznih dobročinstava koja se čine za pokoj duša, odnosno da bi se očuvala uspomena na umrle.

Niš

Zbog održavanja verskog praznika „Mitrovske zadušnice“ i povećanih zahteva za prevozom ka Novom Groblju, u subotu 7. novembra, na delu trase redovne linije 8 biće otvorena vanredna linija 8L Trg Kralja Aleksandra – Novo Groblje koja će u periodu od 7 do 10 i od 13 do 15 časova saobraćati sa 4 vozila i intervalom od 11 minuta a u periodu kada se očekuje najveći broj putnika, od 10:00 do 13:00 časova, sa 6 vozila i intervalom od 7 minuta.


#   Niš   SPC   pravoslavlje   gradski prevoz   Zadušnice   Novo groblje   Mitrovske zadušnice
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima