Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Mitrovske - velike zadušnice

rssBookmark and Share

Niš 04.11.2022. Južna Srbija Info

Zadušnice su crkveni praznik kada hrišćani posećuju grobove svojih bližnjih i uznose molitve Bogu za njih. Uvek padaju u subotu. Mitrovske zadušnice ove godine se obeležavaju 5. novembra i padaju uoči praznika Svetog velikomučenika Dimitrija. Ove zadušnice Srbi su primili od Rusa, koje je ruska crkva ustanovila u 14. veku.

Mitrovske - velike zadušnice

Najvažniji pomen za preminule je Proskomidija koja se služi na svakoj Svetoj Liturgiji. Pored ovih pominjanja i molitava za preminule, Crkva je ustanovila posebne dane kad se sećamo naših dragih pokojnika i obilazimo njihove grobove.

Način obeležavanja

Zadušnice obeležavaju sećanje dana odvajanja duše od tela, člana Crkve. Uvek padaju u subotu, jer je to i inače, u toku čitave godine, dan kad se sećamo preminulih. Koljivo ili kuvano žito se nosi u parohijski ili manastirski hram, kao i na groblje. Na dan zadušnica se služi Sveta Liturgija, i tada sveštenik vinom preliva žito, a posle službe se ide do grobova pokojnika. Pored grobova se pale sveće, a sveštenik obavi obred i okadi grobove. Ako su naši pokojnici sahranjeni daleko i nije moguće otići na njihove grobove, čitav obred se služi u hramu.

Žito nas simbolično podseća na Hristove reči da zrno tek kad umre rod donosi, i to ne u zemnom mraku, nego u svetlosti sunca. Žito je simbol smrtnog tela i besmrtne duše u svetlosti Carstva nebeskog.

Sveća je simbol svetlosti Hristove. On je rekao: Ja sam svetlost svetu. Ta svetlost treba da nas podseti na svetlost kojom Hristos obasjava duše preminulih. Sveća je malena žrtva Bogu, koji se za nas žrtvovao.

Daće i podušja se ne daju da se „nahrani“ pokojnik, odnosno, da duša njegova „jede“, nego da se sirotinja nahrani i u molitvama pomene pokojnika.

Na zadušnice se deli milostinja. Postoji još jedan vid milostinje koji je kod nas zaboravljen: duhovna milostinja. Duhovna milostinja je poklanjanje duhovnih knjiga.

Datumi obeležavanja

Zadušnice mogu biti:

uskršnje, pred početak uskršnjeg posta,
petrovske, pred početak petrovskog posta
velikogospojinske, pred početak velikogospojinskog posta,
božićne, pred početak božićnog posta,
a negde i jesenje – mitrovske ili “velike” zadušnice.

Ovom treba dodati i ustanovu zadužbina ili raznih dobročinstava koja se čine za pokoj duša, odnosno da bi se očuvala uspomena na umrle.

Niš

Zbog održavanja verskog praznika „Zadušnice“ i povećanih zahteva za prevozom ka Novom Groblju, u petak 04.11.2022.godine, na delu trase redovne linije 8 Gabrovačka reka-Novo groblje, uvodi se vanredna linija 8L Trg kralja Aleksandra – Novo groblje koja će u periodu od 12:00 do 16:30 časova saobraćati sa 2 vozila i intervalom od 25 minuta.

Prevoz na redovnoj liniji broj 8 Novo Groblje – Gabrovačka reka obavljaće se po redu vožnje za radni dan.

Red vožnje za petak 04.11.2022. godine za vanrednu liniju 8L možete pogledati ovde.

U subotu 05.11.2022. godine biće otvorena vanredna linija 8L Trg Kralja Aleksandra – Novo groblje koja će u periodu od 07:00 do 10:00 i od 13:00 do 15:00 časova saobraćati sa 4 vozila i intervalom od 11 minuta a u periodu kada se očekuje najveći broj putnika, od 10:00 do 13:00 časova, sa 6 vozila i intervalom od 7 minuta.

Prevoz na redovnoj liniji broj 8 Novo groblje – Gabrovačka reka obavljaće se po subotnjem redu vožnje.

Ovim putem želimo da uputimo apel svim sugrađanima da za potrebe prevoza do Novog Groblja koriste vozila javnog prevoza kako bi se izbeglo stvaranje gužvi u saobraćaju.

Red vožnje za subotu 05.11.2022. godine za vanrednu liniju 8L možete pogledati ovde .


#   Niš   SPC   Direkcija za javni prevoz   Zadušnice   Novo groblje   Mitrovske zadušnice
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima