Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Otkriveno oko 80 kilograma heroina u krovu hladnjače

rssBookmark and Share

Dimitrovgrad 13.12.2014. Jugmedia, Južna Srbija Info

U sinoćnoj akciji Odeljenja za suzbijanje krijumačarenja Uprave carina, oko 3 časa iza ponoći, na graničnom prelazu ‘’Gradina’’, na srpsko-bugarskoj granici, sprečeno je pokušaj krijumčarenja oko 80 kilograma heroina

Otkriveno oko 80 kilograma heroina u krovu hladnjače

Ovaj veliki tovar heroina otkriven je detaljnom kontrolom hladnjače slovenačkih registarskih oznaka kojom su prevoženi konditorski proizvodi iz Turske u Bosnu i Hercegovinu, saopštila je Uprava Carina Srbije.

U saopštenju se navodi, da s obzirom na to da Uprava carina raspolaže sa 10 najsavremenijih skenera, carinici su hladnjaču prvo uputili na pregled skenerom na čijem snimku su uočene izvesne nepravilnosti u krovu, zbog čega su započeli detaljan pregled tog dela vozila. To je podrazumevalo prvo skidanje lajsni iznad termo kinga jer se u svakoj hladnjači u tom delu nalazi prostor predviđen za izolaciju koji je u ovom slučaju bio „nafilovan“ heroinom.

Naime, krijumčari su u taj prostor ubacili prvo cevi, a zatim u njih metalne kutije dužine od po oko pola metra, koje po obliku podsećaju na boksove cigareta. Svih 78 metalnih kutija bilo je uvezano kanapom, kako bi, pretpostavljamo mogle lakše da se na krajnjem odredištu izvuku napolje.

Ovaj način pakovanja heroina je bio bezuspešan pokušaj da se „prevari“ skener, jer su krijumčari verovali da će metalne kutije “ odbiti“ zrake skenera.

Dalje se navodi da je reč o bruto težini s obzirom da je merenje izvršeno zajedno sa kutijama u kojima se heroin nalazio. Kontrola i dalje traje i posle svega vozač i narkotici biće predati u dalju nadležnost Tužilaštva i MUP.

Ovde se reč i presecanju tipične takozvane “ balkanske rute heroina“ koja ima tri trase : južnu, centralnu i istočnu. Južna trasa vodi od Avganistana preko Pakistana, Irana i Turske i direktno produžava do pristaništa u Grčkoj, Italiji i zapadnoevropskim zemljama. Istočna trasa prelazi preko Bugarske i Rumunije, dok centralna trasa krijumčara droge u najvećoj meri prolazi preko zemalja bivše Jugoslavije, navodi se u saopštenju Uprave Carina Srbije.

Komentara: 0


#   droga   Dimitrovgrad   heroin   Gradina   carina   šverc   Uprava carina
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima