Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Vatrogasci spasili drvoseču zaglavljenog ispod stabla

rssBookmark and Share

21.10.2013. Autor: Tanjug

U akciji spasavanja, koja je trajala skoro sat i trideset minuta od prijema poziva, Hitna služba prokupačkog Doma zdravlja i vatrogasci uspeli su da spasu drvoseču M. Mrdakovića (53) iz sela Rgaje u opštini Prokuplje koji je ostao zarobljen u šumi nakon što je drvo koje je sekao motornom testerom palo na njega.

Vatrogasci spasili drvoseču zaglavljenog ispod stabla

Nesrećni čovek je bio sam u šumi i pripremao drva za zimu, a prilikom pada stabla zadobio je otvoreni prelom natkolenice i najverovatnije zatvoreni prelom potkolenice.

Ipak uspeo je da u poslednjim trenucima pre nego što se onesvestio iz džepa izvadi mobilni telefon kojim je pozvao rođaka, a koji je i alarmirao prokupačku Hitnu službu i vatrogasce.

"Poziv smo primili nesto pre pola jedanaest i odmah smo u koordinaciji sa Hitnom službom krenuli ka mestu nesreće. Usput smo kontaktirali Šumsku upravu i šumare nadlezne za taj rejon, koji su se uputili ka povređenom. Zahvaljujući dobroj koordinaciji svih službi stigli smo do bespomoćnog čoveka u rekordnom roku" rekao je načelnik Sektora za vanredne situacije Srđan Mitrović.

On kaže da je problem bio što se nije znala tačna lokacija gde se čovek nalazio. Ipak srećnim slučajem Mrdakovića su pronašli šumar i jedan od meštana koji je takođe bio u šumi.

Oni su uspeli da ga izvuku ispod stabla i da ga prevezu stotinak metara traktorom ka Prokuplju

U međuvremenu je pristigla i Hitna pomoć, i na licu mesta mu je ukazana lekarska pomoć."Pacijenta smo zatekli bez svesti u stanju šoka sa otvorenim prelomom natkolenice i najverovatnije zatvorenim prelomom potkolenice.

Na mestu događa mu je data antišok terapija i stabilizovani vitalni parametri, izvršeno privremeno zaustavljanje krvarenja i imobilizacija. Pacijent je u stabilnom stanju i van životne opasnosti dovezen do Odeljenja urgentne medicine u prokupačkoj bolnici „dr Aleksa Savić" rekla je lekarka Hitne službe Doma zdravlja Ljubica Stanković.


#   Hitna pomoć   Ljubica Stanković   demokratija   vatrogasci   Srđan Mitrović
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima