Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Za ubistvo oca 19 godina robije

rssBookmark and Share

Aleksinac 05.07.2017.

Aleksandar Marinković (21) iz sela Glogovica osuđen za ubistvo Srđana Marinkovića (43). Nije bio bitno smanjene uračunljivosti. U naletu besa Srđana je ubo nožem čak 22 puta

Za ubistvo oca 19 godina robije

Viši sud u Nišu osudio je Aleksandra Marinkovića (21) iz sela Glogovica na 19 godina zatvora zbog teškog ubistva oca Srđana (43). Aleksandar je 10. januara 2016. godine, u rodnom selu Glogovica nedaleko od Aleksinca, na kućnom pragu izmasakrirao Srđana sa 22 uboda “rambo” nožem.

Majka ubice, Valentina Mitić, bivša supruga ubijenog Srđana, u suzama je ispratila izricanje presude i odmah napustila zgradu Višeg suda. Osuđeni Aleksandar nije želeo bilo šta da kaže nakon što je sudija Aleksandar Teodosić pročitao odluku sudskog veća. Mladiću je produžen pritvor u kojem se nalazi od 11. januara prošle godine, do upućivanja na izdržavanje robije. Više javno tužilaštvo u Nišu tražilo je maksimalnu kaznu zatvora za Aleksandra.

- Sudsko veće je nesumnjivo utvrdilo način izvršenja krivičnog dela, mesto, vreme i sredstvo kojim je počinjeno ubistvo - rekao je na izricanju presude predsedavajući sudija Aleksandar Teodosić.

Sudije su proveravale da li je u trenutku zločina Aleksandru Marinkoviću bila smanjena uračunljivost, šta je bio motiv i da li je bilo nužne odbrane. Imajući u vidu da je zločin izvršen u stanju alkoholisanosti, sudije su utvrdile da je bilo smanjene, ali ne bitno smanjene uračunljivosti ubice.

Najsmrtonosniji ubod bio je u srce, koji je Aleksandar zadao ocu s leđa. Kada je Srđan pao na zemlju, ubadao ga je u besu još 17 puta u grudi. Prema iskazu optuženog, tragedija se dogodila dok su otac i sin bili u alkoholisanom stanju. Po dolasku policije, Aleksandar je detaljno opisao zločin do detalja.

Kao motiv ubistva na sudu je istakao navodno seksualno zlostavljanje kojem je bio izložen od strane oca. Ipak, na seksualno zlostavljanje Aleksandar se nije žalio u iskazu datom policiji i tužilaštvu nakon hapšenja, niti na početku suđenja. Takođe, toga nema ni u pismu koje je uputio sestri iz zatvora u kome kaže da ne može da objasni zašto je ubio oca. Tokom suđenja Aleksandar je rekao da mu je žao zbog onoga što je učinio i da se iskreno kaje što je ubio oca.

OLAKŠAVAJUĆA OKOLNOST
Aleksandar je osuđen za teško ubistvo, izvršeno na podmukao i svirep način. Olakšavajuća okolnost bila je činjenica da je, u trenutku zločina, optuženi bio mlađi punoletnik. Zato je za ovo delo maksimalna predviđena kazna 20 godina zatvora. Marinković i Više javno tužilaštvo imaju pravo žalbe na presudu u roku od 15 dana.

M. Petković, Novosti, Aleksinačke vesti


#   Aleksinac   ubistvo   sud   Aleksandar Teodosić   Glogovica   viši sud   seksualno zlostavljanje   Više javno tužilaštvo   Srđan Marinković   Aleksandar Marinković
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima