Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Leskovac: Uskoro izgradnja glavnog kolektora za prečišćavanje otpadnih voda

rssBookmark and Share

Leskovac 04.04.2017. Južna Srbija Info

Glavni gradski kolektor, koji treba da se poveže sa fabrikom za prečišćavanje otpadnih voda, biće najverovatnije sagrađen do kraja 2018. godine, budući da je Vlada Srbije obezbedila novac za ovu kapitalnu investiciju u Leskovcu.

Leskovac: Uskoro izgradnja glavnog kolektora za prečišćavanje otpadnih voda

To je juče precizirano u sedištu uprave grada Leskovca potpisivanjem Memoranduma o razumevanju između Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, odnosno, generalnog sekretara Stane Božović i Gorana Cvetanovića, gradonačelnika, ispred lokalne samouprave. Memorandum podrazumeva, kako je objasnio savetnik u tom ministarstvu Milan Stevanović, gradnju potpuno novog kolektora, ali i sanaciju onog starog, koji je propao i pre nego što je upotrebljen.

„Sredstva su obezbeđena budžetom Republike Srbije i jedan deo je u 2017. sa projekcijom na 2018. godinu. U ovom trenutku projektni tim, finansiran od strane Švedske razvojne agencije projektuje tehničku i tendersku dokumenatciju kako bi ove godine tender mogao da bude raspisan i mi očekujemo, na osnovu dosadašnjeg iskustva, da će negde 12 meseci trajati sanacija i izgradnja novog kolektora“, kazao je Stevanović.

 „Stari kolektor građen je od 2008 do 2010. godine. Utvrđeno je da je 95 posto tog kolektora neupotrebljivo i zato postrojenje ne funkcioniše. Obzirom da ono vrši izvesnu drenažu podzemnih voda i celog tog poljoprivrednog zemljišta na kome se nalazi, taj kolektor će morati da bude obezbeđen, izolovan, saniran, kako ne bi mogao da pričinjava dalju štetu okolnom zemljištu. Paralelno, gradi se kompletan nov kolektor koji će da sakuplja sve komunalne otpadne vode Leskovca i doprema na Centralno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda“.

Gradnja kolektora je deo projekta „Upravaljanje otpadnim vodama“, zapravo, uslov, kako je istakao gradonačelnik Cvetanović,  za donaciju Vlade Holandije od 7,6 miliona evra za izgradnju kanalizacione mreže u 16 naseljenih mesta za koju je ovih dana završena projektna dokumentacija, a na osnovu prethodno dobijenih građevinskih dozovola.

Cvetanović je takođe podsetio da je u izgradnju Centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, završeno oktobra 2015. godine, Evropska unija uložila 10,5 miliona evra, ali da pored fabrike, projekat podrazumeva i postrojenje za tretman i digistaciju mulja, proizvodnju bio gasa i električne energije. Procenjenja vrednost ovog postrojenja je 505 miliona dinara, a konkurs za graditelje je završen i očekuje se izbor najpovoljnijeg.

„Ispred grada Leskovca postoji tim ljudi, koji je spreman da učini sve što je neophodno za realizaciju ovog projekta, a sve sa ciljem, da naši sugrađani, ali i generacije koje dolaze žive u što zdravijoj životnoj sredini - istakao je Cvetanović.

Stana Božović, državna sekretarka je kazala da će Leskovac biti primer dobre prakse po pitanju tehnologije i sistema rada.

Dodala je da u narednih 25 godina u Srbiji treba sagraditi 320 takvih postrojenja.

„Sada ih ima oko 50, od kojih samo nekoliko radi po standardima Evropske unije, a postrojenje u Leskovcu biće jedno od najasavremenijih u Srbiji“, zaključala je Stana Božović.

Komentara: 0


#   Leskovac   Goran Cvetanović   EU   Vlada Republike Srbije   Milan Stevanović   otpadne vode   kolektor   prečišćavanje
@CvetanovicG @Vlada_SR @


 


[ Dodaj komentar ]