Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Lončar zaustavio građenje Kliničkog centra u Nišu

rssBookmark and Share

Niš 21.07.2014. Tanjug, JužnaSrbija.Info

Građenje Kliničkog centra u Nišu obustavljeno je na šest meseci zbog nedostatka dokumentacije, rekao je prilikom iznenadne posete gradilištu ministar zdravlja Zlatibor Lončar, dodavši da je došao da proveri kako teku radovi koji su osnov za nastavak izgradnje po planiranoj dinamici.

Lončar zaustavio građenje Kliničkog centra u Nišu

Lončar je zajedno sa direktorom Kliničkog centra Zoranom Radovanovićem i gradonačelnikom Niša Zoranom Perišićem obišao radove na izgradnji novog Kliničkog centra i Klinike za kardiohirurgiju.

"Podloga, kakva je predviđena, nije mogla da izdrži sve radove tako da smo morali da tražimo novo rešenje, novo ojačanje betona, šljunka i izolacije. Ja sam danas došao da proverim kao teku radovi koji su osnov za nastavak izgradnje po planiranoj dinamici" rekao je Lončar.

Ministar je podsetio da je rok za završetak radova na izgradnji novog Kliničkog centra bio 2 godine i 8 meseci, ali će zbog nastalog zastoja biti produžen.

"Mnogo smo vremena izgubili tako da više ne možemo da čekamo i nalazimo razloge da ne radimo. Mi smo odlučili da tu praksu prekinemo i uradimo ono za šta čeka novac i za šta čekaju naši pacijenti", ukazao je Lončar.

Prilikom posete Klinici za kardiohirurgiju u Nišu ministar je rekao da će republika pomoći u osposobljavanju lekara koji bi već od oktobra mogli samostalno da izvode operacije.

"Dve ekipe iz Beograda radiće ovde i menjaće se na po 15 dana. Oni će izvoditi operacije i istovremeno će obučavati ljude. Sada imamo dva hirurga na specijalizaciji u Kliničkom centru Srbije koji će, uz pomoć koju budu imali iz Beograda, vrlo brzo biti spremni da se osamostale", naglasio je Lončar.

Da bi novoizgrađena zgrada kardiohirurgije dobila upotrebnu dozvolu neophodno je parterno uređenje i ono će biti završeno novcem koji je obezbedio grad.

"Mislimo da je rok za početak 1. oktobar realan i na nama je da, uz demonstraciju jako dobre saradnje sa Ministarstvom zdravlja uradimo sve neophodne pripreme i počnemo da smanjujemo liste čekanja", rekao je gradonačelnik Niša.

Prema njegovim rečima, liste čekanja za kardiohirurgiju su velike, a broj klinika koje operišu je mali, prave se uska grla i ovo je jedan od načina da se ovaj problem reši.

Direktor Kliničkog centra Zoran Radovanović istakao je da je Niš medicinski centar područja sa 2,5 miliona stanovnika.

"Niš pokriva sve od Preševa do Jagodine i od Bora do Kraljeva. Zato hoćemo da ovo završimo u najkraćem roku, jer pacijenti čekaju" rekao je Radovanović.

Ministar je u poseti došao iznenada, a od novinara jedino pravo da sve zabeleži imala je ekipa novinske agencije Tanjug, zbog čega je to tako naša medijska kuća upitala je novinarska udruženja, od kojih očekujemo odgovor i reagovanje.

Inače, sa svim aktivnostima bivše ministarke zdravlja prof dr. Slavice Đukić Dejanović svi mediji su blagovremeno i na vreme uvek bili obavešteni, bez izuzetka i podvajanja a kranje profesionalno.

 


#   Niš   Klinički centar Niš   Zoran Radovanović   Zlatibor Lončar   radovi
@tigerzoki @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima