Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Loša godina za gljivarenje na jugu Srbije, čeka se kiša

rssBookmark and Share

Niš 29.10.2023. Daliborka Miljković, Sana Lajf

Tradicionalni niški Dani gljiva ove godine održani su na Malom Jastrebcu gde su gljivari iz cele Srbije tragali za šumskim blagom uprkos lošim vremenskim prilikama.

Foto: Sana Lajf
Foto: Sana Lajf

Dugotrajni sušni period očekivano se odrazio i na gljive tako da ih trenutno u prirodi ima jako malo i to one vrste kojima vlaga nije od presudnog značaja. Onih koje se inače pojavljuju u ovo doba godine nema ni za lek ali nema mesta pesimizmu barem prema tvrdnjama Dušana Vučića, determimator Gljivarskog saveza Srbije i predsednika Glijvarskog društva Niš  koje je organizovalo ovo okupljanje gljivara.

“Nećemo još odjavljivati sezonu gljivarenja jer smo svedoci da smo u kratkim rukavima a novembar nam je pred vratima. U suštini čekamo da padne kiša i da će biti još gljiva, odnosno da se poajve one gljive koje do sada nisu imale priliku. Inače je ova godina bila antigljivarska jer smo u proleće  imali dosta kiša ali nije se pojavio veliki broj gljiva već samo mali broj. Bilo je za branja ali nismo zadovoljni, kaže Vučić čije udruženje okuplja stotinak zaljubljenika u prirodu koji se trudi da svaki izlazak na teren iskoriste da nauče nešto više o bogatom gljivarskom fondu u ovom delu Srbije. Procenjuje se da se na ovom teritoriji nalazi oko hiljadu vrsta gljiva, jestivih i otrovnih.

Zato su i gljivari bili puni optimizma kada su krenuli šumama Malog Jastrebca da tragaju za gljivama i uspeli su da prikupe dovoljno količina za izložbu sa determinacijom ali i za kotliće u kojima su se krčkali ukusni gulaši sa desetak vrstama gljiva. Obišli su i istorijske znamenitosti  kao što je spomenik posvećen Nikodiju Stojanoviću Tatku, narodnom heroju iz Drugog svetskog rata  i prirodne lepote Krajkovačkog jezera.

Na kraju druženja podelili su i zahvalnice Turističkoj organizaciji Niša, kompaniji MAK i Kinoko, Gljivarskom savezu Srbije i Nova servisu i kolegama gljivarima iz Vranja, Svrljiga i drugih gradova koji su ih podržali u organizaciji današnjeg druženja.

 


#   Niš   pečurke   Mali Jastrebac   gljive
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima