Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Izmeštanje pruge u Nišu o kojem se priča 30 godina počinje 2018.

rssBookmark and Share

Niš 13.10.2016. Južna Srbija Info

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, i gradonačelnik Niša, Darko Bulatović, obišli su danas, pružne prelaze u centru Niša.

Izmeštanje pruge u Nišu o kojem se priča 30 godina počinje 2018.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, obišla je danas Palilulsku rampu u Nišu, gde pruga deli taj grad na dva dela. Najavila je da će ona u narednom periodu, zarad bezbednosti građana, biti izmeštena.

Mihajlović je obišla pružni prelaz kod Palilulske rampe u Nišu, koji je poznat je kao jedna od “crnih tačaka” u Nišu, gde je bezbednost učesnika u saobraćaju posebno ugrožena.

Potpredsednica Mihajlović je precizirala da će radovi vredni oko 80 miliona evra početi 2018. godine.

“Eksproprijacija zemljišta će biti završena u 2017. godini, a nakon toga će moći da počne izmeštanje o kojem se govori već 30 godina”, rekla je Mihajlovićeva.

Potpredsednica je istakla da je veoma važno da se ta pruga izmesti zbog bezbednosti građana, s obzirom na to da tu prugu prelaze i deca.

Ona je navela da je jedan od razloga za izmeštanje i taj što je pruga deo železničkog Koridora 10, a u vreme kada je pravljena pruga u Nišu ceo jedan deo grada nije postojao.

"Prethodna studija izvodljivosti i idejni projekat za izmeštanje pruge usvojeni su na revizionoj komisiji Vlade Srbije. Zajedno sa gradom i sa srpskim železnicama počeli smo da radimo na projektu. Naredne nedelje će biti proglašen javni interes, a uporedo razgovaramo sa Evropskom investicionom bankom o obezbeđivanju novca", rekla je Mihajlovićeva, i dodala da će grad obaviti eksproprijaciju zemljišta i obezbediti deo novca.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović rekao je da ta pruga decenijama ugrožava bezbednost ljudi i poručio da će Grad Niš sve obaviti u predviđenom roku.

"To je projekat od nacionalnog i državnog interesa, to je trasa Koridora 10, a ne obilaznica”, rekao je Bulatović, i zahvalio premijeru Aleksandru Vučiću i potpredsednici Vlade Zorani Mihajlović što će taj problem konačno biti rešen.
“Plan resornog ministarstva je da do 2020. godine više nema nebezbednih prelaza u Srbiji”, rekla je potpredsednica Mihajlović, koja je danas obišla i pružni prelaz kod Apelacionog suda u Nišu.

"Detektovali smo sve rizične tačke kada je reč o pružnim prelazima u celoj Srbiji. Počeli smo da ulažemo novac u njihovo otklanjanje, a gradimo i novi dispečerski centar koji će potpuno drugačije upravljati železničkom infrastrukturom i svim prelazima", navela je Mihajlovićeva.

Ona je rekla da trenutno u Srbiji ima bar 50 nebezbednih prelaza, u koje je potrebno uložiti najmanje između 10 i 15 miliona evra.

Prof. dr Zorana Mihajlović, obšla je danas takođe sa gradonačelnikom Niša Darkom Bulatovićem Aerodrom ”Konstantin Veliki” u Nišu. Tom prilikom izjavila da je Vlada Srbije u razvoj niškog aerodroma do sada uložila 4,5 miliona evra, a u planu da izdvoji još 6,5 miliona, kao i da je zadovoljna postignutim rezultatima do sada.


#   Niš   Zorana Mihajlović   Vlada Republike Srbije   aerodrom   Darko Bulatović   sednica Vlade   aerodrom Konstantin Veliki   pružni prelaz   železnica   Palilulska rampa   studija izvodljivosti   eksproprijacija
@Vlada_SR @DarkoBulatovic_ @NisAirport @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima