Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Nema uslova za izgradnju podzemnih garaža u Nišu

rssBookmark and Share

Niš 19.03.2024. Z. Stojnić, Južna Srbija Info

Gradonačelnica Niša, Dragana Sotirovski, kazala je gostujući u emisiji TV Zona Plus "Iz jutra u dan" da od tri predviđene lokacije za izgradnju podzemnih garaža u gradu, dve nisu prikladne, dok je jedna isplativa, ali ne dovoljno. Umesto toga, planira se izgradnja jedne ili više nadzemnih garaža, međutim tačne lokacije još nisu poznate.

Trg Pavla Stojkovića - Foto: Južna Srbija
Trg Pavla Stojkovića - Foto: Južna Srbija

Jedina pogodna lokacija za podzemnu garažu identifikovana je kao Trg Pavla Stojkovića u samom centru grada. Međutim, prema procenama gradonačelnice, ulaganje u tu lokaciju ne bi bilo dovoljno isplativo.

"Problemi sa parkiralištima u gradu su mnogobrojni. Zbog toga je jedna od mojih inicijativa bila izgradnja podzemnih garaža. Međutim, od tri lokacije koje smo razmatrali, samo jedna se pokazala kao potencijalna. To je ispod Trga Pavla Stojkovića, duž dela parka na Trgu Vojske. Ipak, analize su pokazale da ulaganje na toj lokaciji ne bi bilo ekonomski opravdano", izjavila je gradonačelnica gostujući u emisiji.

Druge lokacije su se ispostavile kao neprikladne za izgradnju podzemnih garaža zbog postojanja velikog broja podzemnih instalacija.

Kako bi se suzbio problem nedostatka parking prostora, gradonačelnica Sotirovski najavljuje izgradnju nadzemnih garaža. Dok se specifične lokacije još nisu otkrile, gradski zvaničnici razmatraju opcije kako bi olakšali pritisak na postojeće parkirališne kapacitete.

Dodatno, gradonačelnica je istakla da jedan od ključnih faktora nedostatka parkinga u gradu leži u praksi investitora da prodaju stanove i garaže odvojeno. Ona je naglasila da je potrebna promena u Zakonu o planiranju i izgradnji kako bi investitori bili obavezani da prodaju garaže uz stanove.

Takođe, Sotirovski je najavila rekonstrukciju Humanitarnog parkinga kod Svetosavskog parka, koji je trenutno pokriven tucanikom, čime se stvara problem tokom kišnih perioda.

Ova izjava gradonačelnice Niša ukazuje na složenost problema nedostatka parkinga u gradu i potrebu za daljim istraživanjem alternativnih rešenja.

 

 

 


#   Niš   parkiranje   Dragana Sotirovski   Javna garaža   podzemna garaža
#GradonacelnicaN @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima