Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Počast vojvodi Sinđeliću i hrabrim junacima "Boja na Čegru"

rssBookmark and Share

Niš 31.05.2020. Južna Srbija Info

Danas je državnom ceremonijom obeleženo 211 godina od "Boja na Čegru".

Počast vojvodi Sinđeliću i hrabrim junacima "Boja na Čegru"

Vence na Spomen-kompleks  je položila načelnica Nišavskog okruga Dragana Sotirovski, predstavnici Ministarstva za rad, vojske i policije, Grada Niša i Opštine Pantelej, kao i predstavnici Udruženja potomaka ratnika 1912-1920 iz Svilajnca.

"Obeležili smo 211.godišnjicu čuvene Čegarske bitke i odali počast vojvodi Stevanu Sindjeliću i njegovim saborcima koji su poginuli 1809.godine, a od čijih su odsečenih glava Turci podigli čuvenu Ćele kulu.

Svakog 31.maja se sa pijetetom sećamo svih poginulih na Čegru koji su dali svoje živote za našu današnju slobodu. Lepo je kada vidite da svake godine dolazi sve više ljudi, posebno dece. Zato bi trebalo razmišljati o tome da škole u planu ekskurzija obavezno imaju posetu Čegru, na kome su 1809. godine poginuli Stevan Sinđelić i njegovi saborci“, poručila je načelnica Nišavskog upravnog okruga Dragana Sotirovski na državnoj ceremoniji povodom godišnjice Boja na Čegru.

Državna ceremonija obeležavanja tog veoma značajnog datuma u srpskoj istoriji okupila je brojne sugradjane, potomke ratnika, delegacije i udruženja koja su se danas poklonila senima naših predaka.

Domaćin komlpeksa Sele Marković, čija porodica više od 30 godina volonterski brine o Čegru i danas je bila sa gostima koji tradicionalno, posle polaganja venaca zastanu ispod lipe, svedoka brojnih događaja na Čegru kod Niša.


#   Niš   Dragana Sotirovski   Stevan Sinđelić   Ćele kula   Boj na Čegru   Čegar   Sele Marković
#GradonacelnicaN @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima