Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Aleksinac: Prihvaćeno i 11 potpisa bez overe pečatom!

rssBookmark and Share

Aleksinac 14.04.2016.

Ne prestaju pritužbe na izborni proces u Aleksincu. Nakon "skandala" vezanog za to da je kandidat za odbornika u isto vreme bio i overavač potpisa, preko toga da se opziciji zabrani uvid u izborni materijal, na površinu su izašle nove nepravilnosti.

Aleksinac: Prihvaćeno i 11 potpisa bez overe pečatom!

Ovlašćenim podnosiocima izborne liste „Odgovorno za Aleksinac - Ivan Dimić“, Bobanu Ranđeloviću i Ivanu Dimiću, onemogućen je uvid u izborni materijal, iako su po zakonu imali pravo na to.

Naime, član 26. stav 4. Zakona o lokalnim izborima glasi: „Svaki podnosilac izborne liste ima pravo da u roku od 48 časova od dana objavljivanja zbirne izborne liste izvrši, preko lica koje ovlasti, uvid u sve podnete izborne liste i dokumentaciju podnetu uz njih.“

Opštinska izborna komisija je utvrdila zbirnu izbornu listu 13. aprila u 13 časova. Ranđelović i Dimić podneli su zahtev za uvid u dokumentaciju u 14 časova istog dana. Međutim, skoro 24 časa nakon početka zakonskog roka nije im omogućen uvid.

Vrata Opštinske izborne komisije su zaključana, predsednik i sekretar OIK stalno su „službeno odsutni“, a rok prolazi.

„U više navrata pokušali smo da nam neko iz OIK-a omogući da pregledamo dokumentaciju za predate izborne liste, na šta po zakonu imamo pravo. Predsednik i članovi OIK beže od nas i prebacuju odgovornost jedni na druge. Osnovano sumnjamo da postoji namera da nam se onemogući da utvrdimo određene nepravilnosti kod kandidovanja liste SNS „Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje“ i da se svesno kriju neke nezakonitosti.“ - rekao je Ranđelović

Nakon pisanja o ovom događaju u medijima, prvenstveno lokalnog portala Aleksinačke vesti, predstavnici Opštinske izborne komisije su pozvali Ivana Dimića i Bobana Ranđelovića i zakazali im termin za uvid u birački materijal.

Kako piše ovaj portal, ono što je evidentirano nakon uvida je frapantno.

Naime, Opštinska izborna komisija je prihvatila 11 neoverenih potpisa za izbornu listu SNS.

"Iskreno zaista sam bio iznenađen kada sam video da je 11 potpisa prihvaćeno bez ikakve overe. Na tim listovima nema pečata overavača niti potpisa ovlašćenog lica, a tih 11 potpisa je ušlo u potpise za kandidaturu SNS-a. Pored toga, 195 potpisa je overila osoba koja je ujedno i kandidat na listi koju je overavala. Bila je u dvostrukoj ulozi za tih 195 overenih potpisa i overavač i kandidat u isto vreme." kaže Boban Ranđelović, ovlašćeni predlagač liste Odgovorno za Aleksinac.

Prigovor Opštinskoj izbornoj komisiji u Aleksincu podneo je i Vladica Milovanović zbog toga što je za overavača potpisa postavljena Jasmina Stošić, koja je ujedno i kandidat na izbornoj listi „Aleksandar Vučić Srbija pobeđuje“ čije je potpise overavala.

O svemu ovome priložen je prigovor Opštinskoj izbornoj komisiji. Postupak je u toku, odluka se očekuje u narednih 48 sati.

O nepravilnostima u Aleksincu obavešteni su posmatrači OEBS-a i pojedini mediji.

Aleksinačke vesti


#   Aleksinac   Aleksandar Vučić   Boban Ranđelović   Ivan Dimić   OEBS   Vladica Milovanović Šime   izbori 2016   izborne liste   Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje   OIK   Jasmina Stošić   izborni materijal
@avucic @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima