Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Američki ambasador posetio Vranje i Bujanovac

rssBookmark and Share

Vranje 20.11.2012. Izvor: Agencije

Ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi se danas, prilikom svoje prve zvanične posete Vranju, susreo sa gradonačelnikom Zoranom Antićem i na zajedničkoj konferenciji za novinare najavio da će ambasada SAD nastaviti ekonomsku podršku tom regionu.

Američki ambasador posetio Vranje i Bujanovac

Razgovaralo se o saradnji sa ostalim opštinama u Pčinjskom okrugu, čiji je Vranje administrativni centar, a ambasador Kirbi je rekao i da je impresioniran energijom koju poseduje novo rukovodstvo grada.

Gradonačelnik Vranja je naveo da je u proteklih šest godina realizacijom različitih projekata koje su podržavale SAD u Vranju investirano više od 420.000 evra.

Kirbi i Antić su kasnije obišli i Američki kutak koji se u Vranju nalazi pored gradske biblioteke "Bora Stanković", kao i zgradu nekadašnjeg "Amerikanskog doma za ratnu siročad", zadužbinu Džona Frotingama, koji je bio četvrti dom u Srbiji koji je u periodu od 1918. do 1934. godine Frotingam otvorio i izdržavao.

Posle Vranja ambasador SAD Majkl Kirbi boravio je danas i u Bujanovcu gde se najpre sastao sa predsednikom opštine Nagipom Arifijem.

Ambasadora i njegove saradnike Arifi je upoznao sa programom razvoja ove lokalne i multietničke zajednice od 2007. do 2017. godine sa akcentom na ekonomske projekte.

"Za dosadašnje rezultate u ukupnom razvoju Bujanovca, posebno u multietničkoj saradnji naših građana, ogromne zasluge pripadaju američkom narodu i američkoj ambasadi zbog čega vam se ja u ime svih građana opštine Bujanovac od srca zahvaljujem", rekao je predsednik Arifi.

Ambasador Kirbi najpre izrazio zahvalnost na podacima koje je čuo i dao punu podršku planovima razvoja te sredine u kojoj zajedno žive Srbi, Albanci i Romi.

"Ako nastavite da radite uspešno kao do sada, a ja u to ne sumnjam, vi i vaši planovi i dalje ćete imati punu podršku SAD", obećao je Kirbi Arifiju i njegovim saradnicima.Američki ambasador se potom na zatvorenom sastanku sastao sa liderima političkih partija Srba i Albanaca iz Bujanovca i Preševa.

Na kraju svoje posete jugu Srbije ambasador SAD u Srbiji Majk Kirbi posetio je odelenje Ekonomskog fakulteta iz Subotice gde je otvorio "Karijerni centar" čija je uloga da radi na povezivanju studenata na jednoj, privrede i drugih institucija na drugoj strani.Posle otvaranja centra studentima su se obratili i poželeli im uspeh na studijama ambasador Kirbi, dekan Ekonomskog fakulteta iz Subotice Nenad Vunjak i predsednik opštine Bujanovac Nagip Arifi.


#   Vranje   Bujanovac   Nagip Arifi   Bora Stanković   ambasador   predsednik opštine   Majkl Kirbi   Američki kutak
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima