Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Bez poslanika 100 opština

rssBookmark and Share

Beograd 15.06.2014. Večernje novosti

Stanovnici čak 100, od ukupno 174 opštine u Srbiji, u kojima živi oko milion ljudi, nemaju predstavnika u parlamentu.

Bez poslanika 100 opština

Svaku treću poslaničku stolicu zauzeli su Beograđani. U skupštinskim klupama našlo se 18 Novosađana, 11 Nišlija, devet Kragujevčana, šest Kraljevčana, po pet predstavnika Čačka, Novog Pazara i Jagodine, dok svi ostali zastupljeni gradovi imaju manje svojih predstavnika.

Oko 50 opština uspele su da se izbore samo za po jednu parlamentarnu fotelju u zakonodavnom domu. Među njima su i gradovi poput Požarevca, Kikinde, Loznice, Bora, Prijepolja, Ivanjice, Aranđelovca, Kosjerića, Zaječara, Vranja, Trstenika...

U klupe se nisu plasirali predstavnici Krupnja, Kladova, Paraćina, Negotina, Lebana, Medveđe, Bosilegrada, Žitorađe, Arilja, Apatina, Bečeja, Bačke Topole, Bele Palanke...

Programski direktor CeSID-a Đorđe Vuković kaže, za "Novosti", da je to što mnogi građani nemaju „komšije“ u domu poslanika jedan od ozbiljnijih nedostataka postojećeg izbornog sistema:

"Na to ukazujemo već godinama i što bi se lako moglo rešiti izmenama načina na koji građani biraju predstavnike. Ključ je u uvođenju neke vrste personalizovanog izbora poslanika koji bi istovremeno uključivao i geografsku podelu mandata. Problem je i u tome što su i stranke centralizovane i vezane za Beograd i nemaju razvijenu infrastrukturu u unutrašnjosti, što je opet posledica manjkavosti izbornog sistema", navodi Vuković.

Građani koji nemaju predstavnike u skupštini teško mogu da dođu do poslanika. Jer, ukinuta je i praksa koja je postojala do pre godinu dana, kada su u gradovima u unutrašnjosti otvarane kancelarije u kojima su tribuni razgovarali sa biračima.

U sazivima od 1991. godine do danas čak 97 opština je imalo od nula do pet mandata u skupštinskim klupama. Samo 28 gradova imalo je više od deset predstavnika u nekom od poslaničkih timova.

Među 13 opština koje nikada nisu imali poslanike su Gadžin Han, Kačanik, Crna Trava, Srbica, Plandište, Novo Brdo, Ćićevac...

U sazivu 1991. godine u skupštini je bilo 54 Beograđana, deset godina kasnije poslaničku kartu izborilo ih je 102, a sada ih je 79.


#   Beograd   Crna Trava   skupština   Gadžin Han   Narodni parlament   Ćićevac
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima