Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Čelnici u svađi, a Niš u beznađu

rssBookmark and Share

Niš 13.02.2016. Južna Srbija Info

"Prethodna niška vlast je radila i rešavala probleme parama Republike, a sadašnji lokalni čelnici su svađama uništili Grad, rekao je Branislav Jovanović.

Jovanović i Ristić
Jovanović i Ristić

Predrag Jelenković, iz Administrativnog odbora Skupštine Grada Niša, im je bio dobar kada je dao većinu sa pet odbornika i spasio vlast, a sada ne valja“, rekao je Branislav Jovanović, predsednik niškog odbora Narodnog pokreta Srbije na zajedničkoj konferenciji za novinare sa strankom Zajedno za Srbiju. 

On kaže da je činjenica da se oni između sebe svađaju i prepucavaju dok Grad tone. Kaže i da oni koji su na vlasti ne mogu nijednu najosnovniju stvar u Nišu da reše zahvaljujući tim svađama. 

Kao primer Jovanović navodi deblokadu računa12 niških škola kao i uzimanje kredita za rešenje budžetske likvidnosti u Nišu. 

„Kako što smo čuli ne mogu ni krede da kupe u tim školama.To su za njih dva problema o kojima svakodnevno slušamo na niškim medijima. Međutim, oni ne slušaju struku, već svađama rešavaju probleme i vode Niš u beznađe. Da su slušali stručne ljude iz Razvojne regionalne agencije, a ne politiku odavno bi se počelo sa izgradnjom deponije Keleš. Međutim, tender je propao i sada se ponovo radi tenderska procedura za izgradnju regionalne deponije“, objašnjava prvi čovek niškog NPS.

On je kao još jedan primer naveo i kej do Medoševačkog mosta. 

„Ovaj kej su više puta najavljivali koji treba da radi austrijska firma, a mi smo u prethodnom mandatu uradili desnoobalni kej od „Mosta mladosti“ na Jagodin mali do mosta Vojvode Mišića kod „Benetona“ i to je radila niška firma „Erozija“ parama Republike. Taj kej sada predstavlja oazu za šetnju, a slična je situacija i sa obaloutvrdom na Gabrovačkoj reci gde je ceo taj potez urađen kroz Niš takođe  republičkim novcem, a vrednost te investicije je bila 100 000 000 dinara“, podseća Jovanović i na kraju dodaje:
„Oni ništa ne rade za razliku od nas koji smo sve započete investicije doveli do kraja i to, ponavljam, parama budžeta Vlade Republike Srbije.“

Boško Ristić, potpredsednik stranke Zajedno za Srbiju, smatra da je niška privreda u rasulu, pre svega, zbog nezainteresovanosti gradonačelnika i ljudi oko njega koji upravljaju ovim gradom da obezbede bolje uslove za poslovanje i da se preduzetnicima obezbedi šansa za uspešno poslovanje, naravno, uz podršku  lokalne samouprave

„Da je to tako govori i podatak da je juče jedna niška građevinska firma otišla u stečaj iako je njen račun funkcionalan, nije u blokadi, izmiruje uredno porez i doprinose i ima ugovorene poslove. To je odluka bez presedana i samo govori o stanju institucija koje se brinu o niškim privrednicima i o preduzetnicima“, ističe Ristić.

On kaže da ZZS podržava predlog mladih preduzetnika Niša da se ustanovi institucija zaštitnika preduzetnika s tim što insistiraju na tome da to ne sme da bude produžena ruka partijskog vladanja u Gradu.

„Ne sme da bude zloupotrebljena za interese partije na vlasti kako bi se ukrotili privrednici koji nisu po volji lokalnih moćnika. Mi očekujemo da će se ispuniti obećanje premijera Srbije koji insistira da mala i srednja preduzeća učestvuju do 50% društvenog bruto proizvoda i da će to biti garancija razvoja Srbije. Ne verujemo da ćemo ovakvom političkom praksom koju imamo u gradu niški mali i srednji privrednici imati priliku uopšte da posluju, a kamoli da ostvare takve rezultate o kojima govori premijer“, zaključuje Ristić.

 


#   Niš   Boško Ristić   investicije   Branislav Jovanović   Predrag Jelenković   NPS Narodni pokret Srbije   Zajedno za Srbiju   mala i srednja preduzeća
@ZajednoZaSrbiju @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima