Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Ujedi pasa deset puta skuplji od TV prenosa sednice SG Niša

rssBookmark and Share

Niš 15.11.2015. Južna Srbija Info

"Nesposobna lokalna vlast je izgleda čekala privatizaciju Niške televizije, materijali koji su na dnevnom redu su svesno odlagani, a sve u cilju sakrivanja istine od naših sugrađana, rekao je Branislav Jovanović na zajedničkoj konferenciji za novinare NPS-a i ZZS-a...

Ujedi pasa deset puta skuplji od TV prenosa sednice SG Niša

Jovanović nastavlja, "Gradski čelnici verovatno misle da mogu da sakriju svoje neuspehe tako što neće biti uživo prenosa sa skupštinskih zasedanja. Niška vlast pokušava silom da "uguši" medije jer nemaju apsolutno nikakve rezultate. Plaćanje ovih prenosa je deset puta manje nego što koštaju budžet Grada ujedi pasa po sudskim presudama", rekao je Branislav Jovanović, lider Narodnog pokreta Srbije u Nišu na zajedničkoj konferenciji za novinare sa strankom Zajedno za Srbiju.

On kaže da umesto da gradska vlast podnese račun o svom  radu u prethodnoj godini ona pokušava da uvede potpuni medijski mrak i ukine direktne prenose sa skupštinskih zasedanja.
"Poreski obaveznici i građani Niša su već platili 50 miiliona dinara na ime projektnog finansiranja informativnim kućama i to iz budžeta Grada radi boljeg informisanja, a prekid prenosa je ustvari bežanje od odgovornosti za gubitke gradskih javno komunalnih preduzeća koji su prošle godine sanirani iz republičke kase sa oko 200 miliona dinara, a ove godine Grad namerava na ovoj sednici da sanira gubitke niških preduzeća sa oko 400 miliona dinara. Umesto da se ovim novcem finansira nabavka gama noža za lečenje na stotine građana Jugoistočne Srbije, na primer u prostoru medikoterapije ili Doma zdravlja koji zvrji prazan u Niškoj Banji  ili izgradi 5 novih obdaništa, potpuno netransparentno odlazimo ni mi ne znamo gde", objašnjava prvi čovek niškog NPS-a i nastavlja:

"Republička Vlada kaže da se budžetski deficit finansira iz javnih državnih preduzeća i smenjuju neuspešni direktori na čelu tih državnih preduzeća, a u Nišu je sve suprotno.  

Praktično je zaustavljen razvoj grada i to se valjda sada definitivno vidi, novac ne odlazi u investicije nego u pokrivanje gubitaka, podižu se novi krediti i Grad sve više i više tone, a republička vlast čeka izbore da kandiduje neke nove ljude koji će pokušati da izvuku Niš iz problema jer očigledno se vidi da je potpuno inferioran u odnosu na druge gradove u Srbiji.“
Jovanović podseća da gradski čelnici nisu doveli nijednu novu investiciju u Niš, da nije urađen čak ni azil, a ni šetalište za pse.

„Ruski jeftin gas ide za fabrike u Kikindi i Pančevu, a zašto ne u Džonson elektrik? Pa, banje nude Arapima, a u Niškoj Banji nema investitora.“

„Ova vlast je za četiri godine uradila tri i po ulice i normalno je da to žele po svaku cenu da sakriju od naroda tako što neće prenositi uživo sednice Skupštine Grada Niša“, zaključuje lider niškog NPS-a.

Boško Ristić, potpredsednik stranke Zajedno za Srbiju kaže da će inicirati donošenje strategije razvoja Jugoistočne Srbije u Parlamentu preko poslanika ZZS, Blagoja Bradića.

„Očekujemo da će vlada pokloniti više pažnje razvoju jugoistoka Srbije jer je do sada pokazala nezainteresovanost, a lokalna vlast je potvrdila svoj inferiorni politički položaj i u partiji i u državi jer nema nikakvu inicijativu da poboljša standard i ekonomsku perspektivu građana. Ono što je interesantno je da najbogatiji regioni u Srbiji povlače najveća sredstva po glavi stanovnika od države dok je Niš na potpunom začelju, ne postoji bilo kakva inicijativa i ne predstavlja dobro ekonomsko okruženje za nove investicije kako za strane tako i za domaće. Poslednji primer je nedostatak privrednih društava u privrednoj delegaciji koja je posetila Moskvu sa predstavnicima vlade tako da je Niš potpuno izopšten iz ekonomske diplomatije i komunikacije koja bi obezbedila nove poslove, a time i nova radna mesta“, naglašava Ristić.

On kaže kako očekuje  da će se putem usvajanja strategije za jugoistočni razvoj Srbije smanjiti iseljavanje stanovništva iz ovog dela zemlje, da će biti obezbeđeni bolji uslovi i zakonski okvir za investiranje kao i veće učešće privrednih društava iz ovog dela Srbije u izvozu.

„Isto tako, očekujemo da ćemo i pravičnijom raspodelom podsticajnih  sredstava i dovođenjem stranih investitora uz pomoć vlade obezbediti bolju poziciju za građane Niša i ovog dela Srbije“, zaključuje potpredsednik ZZS.


#   Niš   NTV   budžet   Boško Ristić   investicije   Džonson elektrik   Branislav Jovanović   deficit   radna mesta   Skupština grada Niša   gradska vlast   NPS Narodni pokret Srbije   Zajedno za Srbiju   TV prenos   Šetalište za pse
@ZajednoZaSrbiju @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima