Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Dačić s dnevnog reda skinuo tačku o dugu "Simpa"

rssBookmark and Share

17.08.2013. SR

Premijer Ivica Dačić u petak je sa dnevnog reda sednice vlade skinuo tačku po kojoj je trebalo da bude donet zaključak da Simpo iz Vranja mora da izmiri dug Poreskoj upravi zato što vicepremijer Aleksandar Vučić nije prisustovao sednici.

Dačić s dnevnog reda skinuo tačku o dugu

Dačić nije hteo da pristane na dopunu dnevnog reda pre nego što se o tome dogovore svi partneri u vladi, piše "Danas".

Da bi se našlo rešenje za Simpo, najvećeg poreskog dužnika u Srbiji potreban je dogovor i zajednička strategija a ne, kako je navedeno, preko noći doneta odluka Ministarstva finansija, koje je faktički u ostavci zbog rekonstrukcije vlade.

Tačka dnevnog reda sednice Vlade Srbije predvidela je da Simpo plati dug Poreskoj upravi ili da mu bude blokiran račun.

Danas piše da izvori bliski premijeru objašnjavaju da je u pitanju "manipulacija Mlađana Dinkića" i da je Dačić nije hteo da pristane na tu tačku pre dogovora svih partnera u vladi.

U originalnom zaključku vlade piše, kako je navedeno, da se blokada računa zabranjuje dok traje postupak privatizacije Simpa, ali da je jasno da posle četiri godine Simpo danas nije ni u kakvom privatizacionom postupku.

Zbog toga je Ministarstvo finansija i privrede prošlog meseca pokrenulo postupak za stavljanje tog zaključka van snage i donošenje novog kojim bi se Simpu ostavile tri mogućnosti.

Firma bi mogla da plati svih 50 miliona evra poreskog duga ili da sklopi, inače uobičajeni, ugovor da taj dug otplati u 24 mesečne rate, a ukoliko ni to ne može, država bi pristala da svoje poresko potraživanje pretvori u kapital u Simpu.

Prema podacima Danasa iz vrha vlade, država je izračunala da bi posle konverzije Simpo postao firma sa 65 odsto državnog vlasništva, kao i da bi s obzirom na finansijsko stanje tog proizvođača nameštaja treća opcija bila i najizglednija.

Takav predlog novog zaključka, kako je navedeno, prošao je sve relevantne odbore Vlade Srbije, uključujući i Odbor za privredu i finansije na kojem je prihvaćen i o njemu je u petak trebalo da glasa vlada.

Međutim, na početku sednice vlade premijer je taj zaključak jednostavno skinuo sa dnevnog reda, a predstavnici SNS kao dominantne partije nisu reagovali na promenu dnevnog reda.


#   Ministarstvo finansija
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima