Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

DJB Niš: Raspisati referendum u vezi ustupanja niškog aerodroma državi!

rssBookmark and Share

Niš 31.03.2018. Južna Srbija Info

Skoro sva niška opozicija jedinstva je u negativnoj oceni po pitanju ustupanja aerodroma "Konstantin Veliki" Republici Srbiji. U Gradskom odboru "Dosta je bilo" smatraju da je to neprihvatljivo i da se po tom pitanju mora sprovesti referendum na nivou grada.

Foto: Južna Srbija
Foto: Južna Srbija

Saopštenje koje potpisuje predsednik GrO DJB Marko Stojanović, prenosimo u celosti...

Činjenica da je Gradsko veće grada Niša usvojilo preporuku Vlade Srbije da Grad Niš izvrši prenos kompletne imovine Aerodroma "Konstantin Veliki", da prenese osnivačka prava na aerodrom, da izvrši prenos sertifikata sa JP "Aerodrom" na budućeg operatera i da izvrši prenos svih ugovora koji se odnose na poslovanje ovog preduzeća, odnosno, kraće, da aerodrom Grada Niša ustupi Republici Srbiji, za pokret DJB u Nišu je apsolutno neprihvatljiv.

JP „Aerodrom“ Niš je od svog osnivanja prolazio kroz turbulentna vremena koja su se odražavala na njegov rad. Nekada je imao lošije, nekada bolje poslovne rezultate. Pretrpeo je i velika oštećenja prilikom bombardovanja 1999. godine. Pređašnja rukovodsva ovog grada uvek su se borila sa tim problemima i aerodrom je preživaljavao. Svaka vlast do sada bila je svesna njegovog značaja, jer je upravo postojanje ovog aerodroma izdvajalo Grad Niš od drugih gradova u okolini i činilo ga atraktivnijim od drugih gradova kako po pitanju turističkog potencijala, tako i po pitanju opravdanosti ulaganja u njega i privrednih mogućnosti. Bez obzira što je svaka vlast, do sada ulagala velike napore i velika sredstva iz kase lokalne samouprave da aerodrom opstane, ova gradska vlast se drznula da ga ustupi Republici Srbiji, pod izgovorom da je on prerastao lokalni karakter jer je niški aerodrom  alternativni aerodrom beogradskom, ali i aerodromima u regionu iako je on to uvek i bio. 

Ovaj čin Gradskog veća predstavlja potpuno dodvoravanje centralnoj vlasti koji korene vuče iz apsolutne centralizacije svakog segmenta našeg društva. Do juče su predstavnici niške vlasti tvrdili da je aerodrom ekonomski samoodrživ i da predstavlja najsvetliju tačku niške ekonomije, a onda smo iznenada saznali da su odlučili da imovinu građana Niša poklone Beogradu pod izgovorom da je u trenutnoj situaciji aerodrom ekonomski neodrživ.

Pokret DJB u Nišu predlaže Skupštini grada Niša da, iz svoje nadležnosti, raspiše referendum na kome bi svi građani Niša mogli da kažu šta misle o ustupanju niškog aerodroma Republici Srbiji, i poziva gradonačelnika Darka Bulatovića kao i celo gradsko veće da podnesu neopozive ostavke na svoje funkcije, zbog delovanja na štetu grada Niša i svih Nišlija.

 


#   Niš   Gradsko veće   aerodrom   gradska vlast   Dosta je bilo   Marko Stojanović
@DostaJeBilo @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima