Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Dveri Niš: Formalne i sadržinske primedbe na Nacrt GUP-a, šta je rasprava, a šta politički populizam

rssBookmark and Share

Niš 17.12.2022. Južna Srbija Info

Dveri Niš su učestvovale na prvoj Javnoj raspravi o Nacrtu Generalnog urbanističkog plana (GUP) Grada Niša. Došli smo da iznesemo suštinske sadržajne i proceduralne primedbe na sam Nacrt, u ime građana Niša koji nisu pitani, a koje donesene odluke izvan očiju javnosti itekako pogađaju, piše u delu saopštenja.

Dveri Niš: Formalne i sadržinske primedbe na Nacrt GUP-a, šta je rasprava, a šta politički populizam

Saopštenje prenosimo u celosti

Uz najbolju nameru da uđemo sa rukovodstvom grada, gradonačelnicom i Glavnim urbanistom, u argumentovanu raspravu na opštu korist Nišlija, ubrzo se razotkrila prava priroda ovog pompezno najavljenog događaja kao neviđenog primera transparentnosti, participativnosti i javnog interesa. Na žalost, događaj javne rasprave u Oficirskom domu, pretvoren je u jevtin teatar vlasti kao predlagača, i SNS bot-formacije u publici, taktički raspoređene za ometanje svakog prigovora.

Ono što gradonačelnica Sotirovski ne razume jeste da participativni proces ne podrazumeva izgovaranje te «magijske» reči u fingiranoj javnoj raspravi. Javna rasprava ne može biti davanje naknadne legitimacije za već unapred donete odluke izvan očiju i kontrole javnosti. To, što sam događaj javne rasprave proglašava neviđenim čudom u gradu Nišu, upravo govori šta su i kako radili proteklih deset godina-tajno, netransparentno, daleko od očiju javnosti, i protivno javnom interesu. Tako je bilo i sa Planom razvoja grada Niša, budžetom i sa Izmenama GUP koji su pokušali da «tajno» donesu prošle godine, međutim svaki od ovih pokušaja nije uspeo zbog pravovremenog pritiska Dveri Niš i dela opozicione i građanske javnosti Niša.  Bilo je tragikomično gledati na Javnoj raspravi kako gradonačelnica ne može da izdrži ni minut kritike Dveri na sopstvene predloge, posebno kako joj priskače u pomoć nepristojna i bahata SNS paravojska strateški raspoređena u publici . 

Na Javnoj raspravi obratila se narodni poslanik prof. dr Tamara Milenković Kerković, predsednik Gradske organizacije Dveri Niš i iznela formalne i sadržinske primedbe na Nacrt GUP-a. Navela je da je ova Javna rasprava proizvod konstantnog pritiska na vlast koja je prošlog leta pokušala da izmenjeni GUP donese van očiju javnosti, da novi GUP zahvata upola manju površinu od prethodnog, što otvara prostor za korupciju prilikom usvajanja detaljnih planova regulacije, i iznela zahtev da se prekine sa uništavanjem prostornog identiteta Grada kroz smanjenje i uništenje zelenih površina i zidanjem višespratnica u gradskom jezgru Dušanove i Voždove ulice. Prof. Andrej Mitić, potpredsednik GrO Dveri Niš govorio je o stvarnoj participaciji građana ali je prekinut nakon prvog minuta od strane gradonačelnice. Prostačke izjave gđe Sotirovski upućene predstavnicima Dverima – da to mogu kada, ako ikada dođu na vlast, i da tada mogu da naručuju ko u kafanama- ne vredi ni pominjati jer su bile deo njenog teatra. Isto je bilo i sa njenim farsičnim pitanjem upućenom jednom od investitora – govornika- «da li se poznaju i da li je od njega tražila stan», za šta je dobila aplauz publike. 

Ono što vlast nije dozvolila da se do kraja izgovori, jeste da participativni proces podrazumeva više institucionalnih arena, za čije smo proširivanje pledirali. Za pravo građana na informisanje, istinito, blagovremeno i dvosmerno, za pravo građana da budu konsultovani. To znači da vlast treba da omogući da građani odlučuju o prioritetima u gradu Nišu, a sama vlast je dužna da organizuje panele, tribine, prave javne rasprave koje se ne zakazuju u radno vreme i ne najavljuju u Srpkom Telegrafu, da građani imaju pravu da predlažu, iznose peticije, primedbe,organizuju zborove, iznose svoje stavove i na kraju imaju pravo da odlučuju-kroz narodnu inicijativu, referendum i slične institute neposredne demokratije. To znači da građani treba da učestvuju u svim fazama procesa odlučivanja-od definisanja problema, do predlaganja i izrade planova za njihovo rešavanje, sve do odlučivanja, da bi proces mogao da se nazove participativnim, kako je nička vlast insistirala da ga predstavi.

Ali to od ove nelegitimno izabrane vlasti u Nišu i ne treba očekivati. Jedina dobra vest  za Nišlije koju smo čuli, jeste da ovaj GUP neće biti donet sve do 2024. ili 2025.godine. To znači da će o njemu odlučivati jedna nova skupština, nadamo se legalna i legitimna, i jedna nova vlast koju će predvoditi Dveri na korist Nišlija, dok će ova sadašnja otići jednom zasvagda tamo gde joj je i mesto-u sramotu i zaborav.

 


#   Niš   Dveri   javna rasprava   Tamara Kerković   GUP   Generalni urbanistički plan
@SPDveri @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima