Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Dveri Niš traže odgovornost i hitno uređenje železničke i drumske saobraćajnice na jugu Srbije

rssBookmark and Share

Pirot 26.12.2022. Južna Srbija Info

Nakon najnovijeg sinoćnog akcidenta , u kome se čitava cisterna otrovnog amonijaka izlila u Nišavu, narodni poslanik prof. Tamara Milenković Kerković i Gradska organizacija Dveri Niš zahtevaju od ministra građevine, saobraćaja i infrastrukture Gorana Vesića najhitnije podatke o odgovornosti za ovu nesreću, drugu za samo za tri godine.

Ilustracija
Ilustracija

Poručujemo ministru Vesiću, da to što za Niš i Jug Srbije nema u budžetu za 2023.god. nijednog projekta od nacionalnog značaja , ne znači da građani Juga Srbije treba da se uguše od otrovnog amonijaka na nebezbednim prugama. Dok kod nas stignu vaše brze pruge ni Juga ni građana neće ovde biti. Znamo da je za vas Jug Srbije otpisan odavno, da su i Niš i Jug za vas samo „transportna interkonekcija“ , ali bar uredite železničke i drumske saobraćajnice, i dovedite u red privatne železničke prevoznike. Železnička pruga Niš -Dimitrovgrad je odavno u jako lošem stanju, i Komisija Ministarstva koju ćete poslati dan nakon akcidenta neće utvrditi ništa novo – da su železničke pruge nebezbedne, kao što je to i auto-put do Niša, kod Aleksinca koji se već mesecima odvija u jednoj traci i već je odneo brojne živote.

Prevrtanje vagon cisterne koja se kod sela Staničenje između Pirota i Niša ispala iz šina i otrovni amonijak iscurio u Nišavu je drugi tragičan akcident u blizini Niša za samo tri godine. Ni nakon agonije kod niškog sela Jasenovik kada su januara 2019.god. iz šina ispale dve cisterne sa opasnim i otrovnim gasom amonijakom, zbog kojih su stanovnici sela evakuisani, da bi se vršilo istakanje amonijaka, od AD „Infrastruktura železnice“ nikada nije stigao odgovor zbog čega su se cisterne prevrnule i čija je odgovornost. Iz cisterni kraj sela Jasenovik tada na sreću nije došlo do curenja otrova, za razliku od najnovije nesreće u kojoj je amonijak u dodiru sa vodom iz Nišave u koju se izlio stvorio ogroman otrovni oblak zbog koga je u Pirotu proglašeno vanredno stanje.

Od gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski ne tražimo ništa. Ona je svoje odavno rekla , a sada nam sa svog fb profilu poručuje „da je voda u Nišu bezbedna za piće“, da je fabrika vode isključena, i da otrovana „voda nije stigla do Niša“. Ni posle ponoći i sedam sati nakon akcidenta i izlivanja otrova u Nišavu , ni nakon proglašenja vanrednog stanja u Pirotu, na sajtu Gradskog štaba za vanredne situacije u Nišu nema nikakve informacije za građane Niša.Deca u Pirotu i Beloj Palanci u ponedeljak neće ići u školu, dok u Nišu nikakve informacije o tome nema. Niko ne kaže građanima da li je vazduh bezbedan, ko još sme da veruje da je voda nakon izlivanja cisterne u Nišavu bezbedna za piće i kakav je postupak ako otrovni oblak amonijaka stigne do sutra i nad nišku kotlinu.

Tražimo hitne odgovore od ministra Gorana Vesića – ko je odgovoran za nesreću kod sela Staničenja, u kakvom je stanju železnička pruga Niš – Dimitrovgrad, koja je jedna od retkih stavki u novom budžetu za Jug Srbije, da li će kompanija „Eliksir“ koja je vlasnik 20 vagon cisterni sa amonijakom , od kojih se jedna izlila u Nišavu iz svog osiguranja iplatiti štetu građanima Niša, Pirota , Bele Palanke i svih sela za narušeno zdravlje i za pretpljeni strah, ali i i za izgubljeni ljudski život.


#   Pirot   saobraćajna nezgoda   pruga   voz   Dveri   Skupština Srbije   Goran Vesić   Staničenje   amonijak   Tamara Kerković
@SPDveri @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima