Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Izbori u Medveđi teku bez problema, nema produženja glasanja

rssBookmark and Share

Medveđa 13.09.2015.

Birališta na vanrednim opštinskim izborima u Medveđi su otvorena na vreme i izbori protiču u miru.
Birački spiskovi nisu ažurirani još od sredine poslednje decenije prošlog veka.

Izbori u Medveđi teku bez problema, nema produženja glasanja

Albanci sa KiM dolaze na glasanje u Medveđu

Albanci sa srpskim ličnim kartama, preko administrativnog prelaza Mutivode, dolaze sa područja Kosova i Metohije, kako bi glasali na današnjim lokalnim izborima u opštini Medveđa. Oni su u pet autobusa i nekoliko automobila, u periodu od oko 16.10 do 17.10 sati, posle kontrole dokumenata od strane srpske policije, bez problema prešli na područje Medveđe, javlja reporter Tanjuga sa lica mesta.

Istovremeno, na administrativni prelaz Mutivode, stiglo je i nekoliko vozila sa onima koji su već glasali i vraćaju se na Kosovo i Metohiju. Radi se o Albancima koji su prijavljeni na području Opštine Medveđa, a žive na teritoriji Kosova i Metohije.

Albanci, koji su prethodno preko tog administrativnog prelaza stigli u Medveđu, preneli su Tanjugu da su nekoliko sati čekali jer je, kako su im rekli srpski policajci, sistem za kontrolu dokumenata pao, odnosno, nije bio u funkciji.

Oko 17 sati, na administrativnom prelazu Mutivode, sa kosovske strane, ostalo je još nekoliko autobusa, kao i privatnih automobila koji su čekali kontrolu dokumenata da bi prešli na područje Medveđe. 

 

Na 28 biračkih mesta Medveđani danas biraju 35 odbornika u lokalnoj skupštini, a za ta mesta se takmiče tri srpske i dve albanske partije i koalicije.

Prva na izbornom listiću je lista “Aleksandar Vučić – SNS-SPS-PUPS, zatim sledi lista “Demokratska partija – Nagib Arifi”, Grupa građana “Za Gornju Jablanicu”, čiji je nosilac Vladimir Stamenković umro pre tri dana, potom Partija za demokratsko delovanje i Demokratske unije Albanaca. Na petom mestu je lista “Demokratska stranka – Nebojša Trajković”.

Vanredni lokalni izbori u Medveđi raspisani su nekoliko meseci posle smrti dugogodišnjeg predsednika opštine i lidera GG “Za gornju Jablanicu” Slobodana Draškovića jer njegovi naslednici nisu bili u stanju da održe nijednu skupštinsku sednicu u zakonskom roku.

Tok glasanja

Do 10 časova na birališta je izašlo oko 8 posto od broja upisnih birača.

Do 15 sati glasalo je oko 35 odsto od broja upisanih birača, a kako je rečeno, glasanje teče bez problema i bez prigovora.

"Glasanje na biračkim mestima protiče bez problema, a Opštinska izborna komisija nije dobila nijedan prigovor", izjavio je Tanjugu predsednik te komisije Zoran Radenović i dodao da će sledeći presek stanja izlaznosti biti poznat posle 18 sati.

Radenović je najavio i da se preliminarni rezultati glasanja mogu očekivati između 21.30 i 22 sata.

Opštinska izborna komisija (OIK) u Medveđi  večeras je kao neosnovan odbacila zahtev dve albanske liste za produženje vremena za glasanja na lokalnim izborima u toj opštini.

"Zahtev dve albanske liste je, u skladu sa zakonom, odbačen kao neosnovan" izjavio je Tanjugu posle sednice OIK predsednik te komisije Dragan Radenović.

On je rekao da je odluka OIK-a bila strogo u skladu sa pozitivnim zakonskim normama istakavši da OIK mora da poštuje zakon.

Nešto ranije dve albanske liste uputile su zahtev da se produzi vreme glasanja na nekim biračkim mestima.

U biračkim spiskovima 3.000 više glasača nego što opština ima stanovnika

Birališta na vanrednim opštinskim izborima u Medveđi su otvorena na vreme i izbori protiču u miru – izjavio je za „Blic“ Zoran Radenović, predsednik Opštinske izborne komisije, kojoj će najveći problem biti procena broja izlaznosti birača zbog neažuriranih biračkih spiskova.

„Birački spiskovi nisu ažurirani još od sredine poslednje decenije prošlog veka, pa se tako danas na njima nalazi 10.465 građana s pravom glasa, a po poslednjem popisu iz 2011. godine ovde živi svega 7.438 stanovnika, odnosno oko 5.500 s pravom glasa „, objašnjava Radenović.

Iz Medveđe su se u poslednjih 15 godina najviše iseljavali Albanci, koji svoj odlazak nigde nisu i zvanično registrovali, a ne prijavljuje se ni broj umrlih.

Radenović kaže da Ministartsvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu, s druge strane, ne dozvoljava brisanje iz biračkih spiskova na osnovu pasiviziranih adresa.

„Ako večeras, na primer, saopštimo da je na izbore izašlo 50 odsto ukupnog broja upisanih birača u biračkim spiskovima, to će, zapravo, značiti da je glasalo 100 posto“, objašnjava Radenović.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić poziva telefonom Srbe u Medveđi da izađu na izbore kako albanske, separatističke partije ne bi imale većinu u toj srpskoj opštini, a ljudima ne govore za koga da glasaju, već samo da izađu i pokažu da su protiv separatističkih partija i protiv formiranja Zajednice albanskih opština.

Mediji navode i da Albanci sa Kosova i Metohije masovno autobusima dolaze u Medveđu da bi glasali.

Kako je profesor u penziji Memed Jašari rekao, na administrativnom prelazu Mutivode, čekao je više sati kako bi došao da glasa u opštini Medveđa i dodao da im je policija objasnila da je pao sistem i da je zato usporen proces.
 

Janjić: Izbori u Medveđi važni za stabilnost

Vanredni lokalni izbori, koji se danas održavaju u Medveđi, važni su za odmeravanje snaga među Albancima, za ostvarivnje stabilnosti, kao i za dalji proces normalizacije, izjavio je danas analitičar Dušan Janjić.

On je u izjavi Tanjugu rekao da su ti lokalni izbori sami po sebi važni za ljude koji dole žive, "a i nekako kada imamo tu međuetničku tenziju, onda oni budu i odmeravanje snaga, što se zapravo ovde i dešava".

Kako je objasnio, izbori se održavaju neposrdno posle potpisivanja Briselskih sporazuma gde je utvrđena i Zajednica srpskih opština i naglasio da je jasno da je "jedan deo albanskog političkog korpusa, misleći na ove izbore, namerno aktuelizovao temu albanske autonomije".

Janjić je naveo da je zbog toga veliki odaziv i veliki pritisak ljudi na administrativnim prelazima koji dolaze da glasaju.

Janjić je ukazao i da se pojavljuje problem koji prema njegovoj oceni nije na vreme uočen i predstavlja veliki propust Koordinacionog centra i Republičke izborne komisije, a to je, nesređeni birački spiskovi.

On je rekao da u spiskovima ima oko 12.000 registrovanih birača, da obično glasa oko 7.000. te da su, najverovatnije, ti koji na prelazima čekaju, birači.

"Imamo jednu izuzetnu mobilizaciju albanskih birača, imamo dve albanske liste što je i unutaralbansko odmeravanje. Koja će od struja pobediti, da li ona koja je uz podršku Koordinacionog centra osvojila vlast u Nacionalnim savetima i koja je jako bliska strukturama OVK i strukturama kojima baš ne odgovara normalizacija, ili ova druga struja koja je uvek učestvovala u republičkim institucijama", upitao je analitičar Janjić.

"Dakle to je unutaralbansko odmeravanje i ova prva strana pokušava da dovede sve više svojih birača iz dijaspore i Kosova", naznačio je Janjić.

Kako je naveo, sa druge strane, Srbi imaju tri liste koje su uvek bile problem kada je u pitanju srpsko biačko telo.

"Kada postoji takva mobilizacija Albanaca, oni nikada ne mogu da pređu većinu, ali može doći do takve raspodele glasova među Srbima da dobijemo jednu nestabilnu vlast, što bi bio najgori mogući rezultat", rekao je on.

Janjić je dodao i da je struja koja forsira zajednicu albanskih opština, struja koja je učestvovala u OVK, "koja ima te veze i mnogi od njih sanjaju ujedinjenje sa Kosovom i Albanijom".

On je ukazao da je činjenica da oni postoje, ali i istakao da država "mora konačno da promeni zakone o nacionalnim savetima, da reši pitanje popisa, da pročisti biračke spiskove...".

Kako je rekao, "jako je dobar poziv (premijera Aleksandra) Vučića biračima SNS-a da ne gledaju za koga glasaju, već da se ujedine u glasanju".

 

Komentara: 0


#   Vladimir Stamenković   Medveđa   Aleksandar Vučić   izbori   lokalni izbori   grupa građana   Zoran Radenović   birački spiskovi   Partija za demokratsko delovanje   Demokratska partija
@avucic @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima