Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Nova stranka: Klinički centar u Nišu na rubu egzistencije

rssBookmark and Share

Niš 25.01.2015. Južna Srbija Info

Nova stranka u svom saopštenju, izrazila je zabrinutost zbog stanja u KC Niš koji je, kako tvrde, doveden na rub egzistencije te bi zbog toga više od dva i po miliona građana tog regiona moglo da ostane bez minimuma zdravstvene zaštite.

Nova stranka: Klinički centar u Nišu na rubu egzistencije

"Godinama se vrši uništavanje KC Niš koji je (ne)činjenjem odgovornih danas doveden do ruba egzistencije. Zbog ovakvog stanja odeljenje hirurgije ostaje bez anestetika, oboleli od raka na klinici za onkologiju ne mogu da prime citostatike, a pacijenti su primorani da kao na pijaci sami kupuju antibiotike, potrošni materijal, pejsmejkere, stentove i graftove", navodi se u saopštenju Nove stranke, kako prenosi Tanjug.

Iz te stranke pitaju vladu ko je odgovoran za takvo stanje jednog od najvećih kliničkih centara u Srbiji.

"Da li odgovornost snosi Republički fond za zdravstveno osiguranje koji je usled lošeg načina finansiranja za 700 miliona dinara oštetio KC ili je odgovornost na samom Ministarstvu zdravlja koje nije u stanju da ukloni probleme vezane za proceduru nabavke medicinskog materijala i obezbedi stabilno finansiranje kliničkih centara. Da li su pacijenti niškog KC u stvari pacijenti drugog reda", navodi se u saopštenju NS.

Ta stranka smatra da je hitno potrebna transformacija zdravstvenog sistema kako bi se omogućila besplatna primarna zaštita za sve građane čime bi došli do ukidanja Fonda za zdravstveno osiguranje, integraciju vojnog u civilno zdravstvo, izjednačavanje privatnog i društvenog sektora u zdravstvu...

Nova stranka podržava napore zdravstvenih radnika u očuvanju dostojanstva profesije i ugleda samog KC Niš i poziva Ministarstvo zdravlja da u što pre pronađe rešenja koja bi dovela do normalizacije rada centra, dodaje se u saopštenju.


#   Niš   Klinički centar Niš   Nova stranka   Ministarstvo zdravlja  
@NovaStranka @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima