Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Koštunica: Otkud listići na ulici?

rssBookmark and Share

10.05.2012. Izvor: RTS

Niko ne može i ne sme da se poigrava i potkrada narodnu volju, kaže Vojislav Koštunica i zahteva odgovor otkud se na hiljade izbornih listića našlo na ulici.

Prigovore pojedinih učesnika na izborima neki analitičari ocenjuju kao izgovor za loš rezultat na izborima, a drugi kao politički pritisak uoči drugog kruga.

Koštunica: Otkud listići na ulici?

Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica ocenio je da je zapanjujuća i za demokratski poredak poražavajuća činjenica da je na hiljade glasačkih listića pronađeno na ulici i ocenio da to govori da je došlo do grubih krađa na izborima.

"Od Republičke izborne komisije i nadležnih državnih organa zahtevamo da u najhitnijem roku daju precizan odgovor otkud se na hiljade izbornih listića našlo na ulici. Isto tako od RIK-a zahtevamo hitno objašnjenje kako je moguće i ko je odgovoran što je štampano 261.000 više izbornih listića za izbore na Kosovu i Metohiji", naveo je Koštunica u pisanoj izjavi.

Koštunica, koji je bio i predsednički kandidat DSS-a na izborima 6. maja, je dodao da niko ne može i ne sme da se poigrava i da potkrada narodnu volju.

"Zato odgovori nadležnih organa moraju biti potpuno jasni i brzi", rekao je Koštunica.


Analitičari o regularnosti izbora

Prigovore pojedinih učesnika na izborima neki analitičari ocenjuju kao izgovor za loš rezultat na izborima, a drugi kao politički pritisak uoči drugog kruga.

Profesor Fakulteta političkih nauka Slaviša Orlović rekao je da je teško govoriti o izbornoj krađi jer je u izbornom procesu postojala velika kontrola.

"U izbornoj noći delovalo je da je ishod izbora prihvatljiv a ovo sada deluje kao početak kampanje za drugi krug predsedničkih izbora", kaže Slaviša Orlović sa fakulteta političkih nauka.

Ukazavši da su moguće male greške, Orlović je rekao da je posle 2000. teško govoriti o izbornoj krađi, jer sve stranke imaju nekoga u procesu i postoji velika kontrola, Cesida i OEBS-a.

Izvršni direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju (Cesid) Marko Blagojević rekao je da su navodi SNS šturi i da na osovu onoga što je saopšteno ne može da donese konačni sud, jer nije moguće zaključiti u kojoj fazi izbornog procesa se dogodila navodna krađa, da li na biračkom mestu, tokom transporta ili posle zatvaranja biračkih mesta.

Gostujući u Dnevniku RTS-a on je podsetio da na biračkim mestima sedi armija kontrolora i da je prosto nemoguće da bi tako nešto moglo da im promakne ispred nosa.

Među tim kontrolorima su bili i predstavnici Srpske napredne stranke i Tomislava Nikolića kao predsedničkog kandidata.

On je rekao da je čak bilo i apsurdnih situacija, gde je na nekim biračkim mestima zabeleženo više kontrolora, nego birača.

Ukoliko se krađa o kojoj govori SNS dogodila posle glasanja, onda na osnovu zapisnika može lako da se otkrije izborna prevara, rekao je Blagojević.

"Džaba vam najbolje izborne kampanje, najboljih predizbornih projekcija, ukoliko vi nemate dobru kontrolu izbora na glasačkim mestima", kaže Blagojević i dodaje da je to škola koje su opozicione partije dobro naučile zokom 90-tih godina, jer su na tom testu padale.

"Tu je bila prekrajana izborna volja građana, na toj kontroli je padalo sve", rekao je Blagojević.

Prema njegovim rečima, zbog toga je svakoj partiji bilo jasno tada i sada da je to ključna tačka.

"Ja sam siguran da Srpska napredna stranka nije propustila tu priliku da na svakom biračkom mestu imaju makar dva svoja čoveka", rekao je Blagojević.

"Ja kao neko ko se profesionalno bavim izborima nemam dovoljno informacija, nisam sposoban da napravim sud o tome, a ni javnost tako da će se ljudi subjektivno opredeljivati shodno tome koja im se partija sviđa, a koja ne, a to je uvod u ozbiljne predizborne tenzije koje nam u ovom trenutku nisu potrebne", zaključio je Blagojević.

Analitičari podsećaju da su, ukoliko je bilo većih neregularnosti, stranke bile u obavezi da odmah po zatvaranju birališta upute prigovore Republičkoj izbornoj komisiji.



#   Vojislav Koštunica   OEBS   Marko Blagojević   drugi krug
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima