Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Ministarka najavljuje reformu zdravstva

rssBookmark and Share

27.11.2012. Autor: Z. M. |

Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović najavila je u Nišu „reformu zdravstva“ u Srbiji kroz reorganizaciju rada zdravstvenih ustanova i sistema javnih nabavki.

Ministarka najavljuje reformu zdravstva
- Od 31. marta sledeće godine uvešće se centralne javne nabavke lekova, sanitetskog materijala i opreme, koje će biti mnogo delotvornije od dosadašnjih nabavki. Pri Ministarstvu zdravlja biće formirana posebna jedinica ili uprava koja će se baviti javnim nabavkama, a Svetska banka je zainteresovana da nam pruži podršku za takav postupak. Procene su da bi centralnim nabavkama moglo da se uštedi od 20 do 50 odsto sredstava - rekla je ministarka prilikom posete Nišu, i dodala da centralna nabavka predstavlja i „antikoruptivnu meru“.

Ona je istakla da su centralizovane javne nabavke „iznuđena mera“ jer ustanove sekundarnog i tercijarnog zdravstva za lekove, medicinski materijal i opremu duguju 13,5 milijardi dinara. Njihova dugovanja pretvorena su u javni dug, ali je zahtev Vlade da se novi dugovi ne prave.

Đukić Dejanović, koja je u niškom Kliničkom centru prisustvovala javnoj raspravi o nacrtima zakona o zaštiti prava pacijenata i zakona o zaštiti osoba sa mentalnim smetnjama, rekla je da bi „reforma zdravstva“ trebalo da obezbedi i da se rana dijagnostika i laboratorijski nalazi ubuduće obavljaju u domovima zdravlja, a ne u kliničkim centrima.

Samohrani roditelji dece do sedam godina moći da se leče bez obzira da li imaju zdravstveno osiguranje. Ponovo će se uvesti institut konkursa pri zapošljavanju tako da „direktori zdravstvenih ustanova više neće moći na osnovu svoje procene da zapošljavaju radnike“.


#   ministar   Slavica Đukić Dejanović   javne nabavke   javni dug   samohrani roditelji   Svetska banka
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima