Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Niš: ostaje stara koalicija

rssBookmark and Share

23.05.2012. Autor : T.Todorović |

Posle pobede Tomislava Nikolića na predsedničkim izborima došlo je i do manjih potresa na političkoj sceni u Nišu. Predsednik Gradskog odbora SNS-a Zoran Perišić juče je rekao

Niš: ostaje stara koalicija

–Osvojili smo najviše, 17 mandata, i formiraćemo skupštinsku većinu. Pregovaraćemo i dogovaraćemo se sa svim strankama i partijama osim sa demokratama.

Uz SNS i njenih 17 odborničkih mandata za sada je samo Demokratska stranka Srbije, koja je osvojila četiri mesta u Gradskoj skupštini. Niška skupština ima, međutim, 61 odbornika, a 21 mandat SNS-a i DSS-a nije dovoljan za većinu. Na suprotnoj strani „stara” koalicija, DS (15 odbornika) –G 17 plus (11) – SPS (10), koja je u prethodne četiri godine bila na vlasti u Nišu, ima 36 odbornika. Ukoliko se, kao što se sve više govori i niški LDP pridruži ovim strankama jasno je da će buduća skupština grada Niša imati stabilnu većinu.

Čelnici niških gradskih odbora Miloš Simonović iz DS-a, Slavoljub Vlajković iz SPS-a i Branislav Jovanović iz URS-a prošlog petka su posle samo sat razgovora postigli dogovor.

Kako su rekli nastaviće saradnju, ponovo formirati parlamentarnu većinu i biti na vlasti u Nišu i naredne četiri godine. I juče su u sve tri stranke tvrdili da ostaju pri tom dogovoru. Da je ipak imao razgovore sa SNS-om jedino je potvrdio Branislav Jovanović iz URS-a:

 Čestitao sam Perišiću pobedu Tomislava Nikolića i rekao mu da je naša koalicija u prethodne četiri godine veoma dobro radila i da smo iz tog razloga, kao i zbog daljeg razvoja našeg grada, jedinstveni u odluci da nastavimo saradnju. On je, verujem, shvatio da SNS u svojim kombinacijama neće moći da računa na URS, a ubeđen sam da su istoga stava i u SPS-u – kazao je Branislav Jovanović.

Kako smo saznali iz pouzdanih izvora „stare” niške koalicije pored sporazuma DS-a, URS-a i SPS-a o nastavku saradnje, dogovorena je i podela najviših gradskih funkcija u Nišu. Po tom dogovoru Miloš Simonović, aktuelni gradonačelnik, i Mile Ilić, predsednik Skupštine grada, ostali bi na istim pozicijama, a URS će dobiti mesta zamenika predsednika Skupštine grada i zamenika gradonačelnika.

Ostalo je samo da se precizira model učešća ovih stranaka na rukovodećim funkcijama u javnim gradskim preduzećima i ustanovama, što, rečeno je, zavisi samo od toga hoće li i LDP učestvovati u podeli.


#   Miloš Simonović   Mile Ilić   Branislav Jovanović   Skupština grada Niša   Skupština grada
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima