Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Politički progon neistomišljenika pod palicom SNS

rssBookmark and Share

Prokuplje 02.09.2013. SR

Uhapšeni funkcioneri iz Žitorađe nisu priznali delo koje im se stavlja na teret, saznaje Južna Srbija.

Politički progon neistomišljenika pod palicom SNS

Predsednik opštine Žitorađa Goran Stojković (DS), njegov zamenik Jovica Stanisavljević (DS) i predsedniku Skupštinskog saveta za infrastrukturu Zoran Ćirić (SRS) osumnjičeni su da su protivpravno, zloupotrebom službenog položaja omogućili pribavljanje imovinske koristi tećem licu na teret budžeta za iznos od oko 1, 9 miliona dinara.

Uhapšeni čelnici prilikom saslušanja kod nadležnog sudije nisu priznali krivično delo koje im se stavlja na teret ali je krivično veće ipak donelo odluku da se osumnjičeni zadrže u pritvoru do mesec dana, kako ne bi uticali na svedoke.

Marko Milenković, bivši Narodni poslanik SRS, a sada predsednik Skupštine opštine Žitorađa, tvrdi da se radi o nezapamćenom pritisku SNS da se promeni lokalna vlast u ovoj opštini, koju čine DS i SRS.

On kaže da su prethodnih mesec dana u više navrata dolazili lokalni funkcioneri ove stranke iz Prokuplja i tražili od predsednika Stojkovića i njegovih saradnika da pređu u SNS i formiraju većinu sa ovom strankom, koja je inače na izborima u Žitorađi jedva prešla census i osvojila samo 2 od 31 odbornika, koliko ima lokalni parlament.

– Načelnik okruga Bratislav Jovanović je pre desetak dana razgovarao sa predsednikom Žitorađa Stojkovićem. Tražio je da on i njegovi saradnici pređu u SNS, a da se za uzvrat sve zataška. Kako on nije pristao, epilog je vidljiv, a osumnjičeni su bez ikakvog osnova zadržani u pritvor, jer se namerno izbegava saslušanje svih svedoka – tvrdi Milenković i pojašnjava zašto su u stvari osumnjičeni funkcioneri opštine.

– Predsednik opštine i njegov zamenik se sumnjiče jer su angažovali četiri lica po ugovoru o delu na tri meseca, odnosno ispituje se da li je bilo potrebe za njihovim angažovanjem, dok se Ćirić sumnjiči za potpisivanje rešenja u njihovo ime. On ne spori da je to uradio ali iz ne znanja da čini prekršaj, a kako bi pomogao tim ljudima koji su tog dana bili sprečeni da dođu i potpišu svoja rešenja. Ćirić od jednog ima pismenu saglasnost, dok će dvojica potvrditi da je to uradio uz njihovo odobrenje – tvrdi Milenković i naglašava da je nemoguće da Ćirića sumnjiče za zloupotrebu službenog položaja, jer je SRS u vlasti na lokalu od pre 5 meseci, a navodno su ova dela počinjena pre godinu i više dana, kada su radikali bili opozicija a sam Ćirić nije imao nikakvu funkciju.

Od kada su naprednjaci došli na vlast pre nešto više od godinu dana, pokrenut je postupak protiv 5 funkcionera DS, od kojih su neki već osuđeni nepravosnažno na zatvorske kazne, dok su pojedinima postupci u toku

Krajem 2012. godine, Milan Arsović (DS), predsednik opštine Prokuplje u periodu od 2008. do 2012. godine proveo 23 dana u pritvoru, a optužnica je podignuta zbog sumnje da je izvršio krivično delo Zloupotreba službenog položaja prilikom nabavki i montaže dečijih igrališta na tri lokacije u Prokuplju. Nepravosnažno je zbog zloupotrebe položaja odgovornog lica na 2 godine zatvora osuđen Boban Lepojević, bivši predsednik opštine i aktuelni predsednik Okružnog odbora demokrata. On se tereti da je u periodu kada je bio stečajni upravnik u fabrici minealne vode „Milan Toplica“ u Tularu kraj Prokuplja oštetio preduzeće za više od 1, 7 miliona dinara. I bivši načelnik Topličkog okruga Srđan Jordačijević, nekadašnji član Glavnog odbora DS u prvostepenom postupku nepravosanžno je osuđen na 3 meseca zatvora, po privatnoj tužbi Velimira Zečevića iz Prokuplja bivšeg radnika ove službe.


#   Prokuplje   DS   SNS   Žitorađa   Goran Stojković   SRS   Toplica reka     Jovica Stanisavljević   Zoran Ćirić   Milan Arsović   Boban Lepojević   Marko Milenković   predsednik opštine   zloupotreba službenog položaja   stečajni upravnik   Milan Toplica   Bratislav Jovanović   krivično delo
@demokrate @sns_srbija @SRS_info @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima