Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

SAD nezadovoljne briselskim "otezanjem" pripremile "kosovski paket" u četiri tačke

rssBookmark and Share

Kosovska Mitrovica 11.03.2018. Večernje novosti, Tanjug, RTS

SAD su pripremile specijalni "kosovski paket" u četiri tačke koji će u narednim nedeljama biti predstavljen najpre predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, pišu "Novosti".

Foto: koha.net
Foto: koha.net

Kako navodi list, pozivajući se na dobro obaveštene izvore, ovaj dokument Vašingtona sa izraženom geopolitičkom notom, tiče se direktno statusa južne srpske pokrajine i umnogome može da odredi dalji strateški pravac naše države.

Radni "kosovski tekst" Trampove administracije, o kojem bi moglo da bude reči već u utorak, kada u Beograd dolazi Ves Mičel, novi pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju sadrži nekoliko ključnih tačaka, navodi list.

Dokument predviđa da Zajednica srpskih opština dobije šira izvršna ovlašćenja i pojačane nadležnosti u oblastima zdravstva, prosvete i kulture.

Kako pišu Novosti, Zajednica bi tesno institucionalno bila povezana s potpredsednikom kosovske vlade koji bi dolazio iz redova srpskog naroda i koji bi praktično bio kontrolor njenog rada i sprovođenja ovlašćenja.

Od Beograda se očekuje da omogući ulazak Prištine u sve međunarodne organizacije.

Ako srpska strana pristane na ovaj paket, našoj državi bi bio omogućen ulazak u EU, a SAD bi joj garantovale širu ekonomsku i diplomatsku podršku na međunarodnoj političkoj areni, prenose Večernje novosti.

Sagovornici Novosti iz diplomatskih krugova ocenjuju da se Amerika odlučila na ovaj korak, jer su nezadovoljni inertnošću Brisela kada je reč o kosovskom pitanju.

Takođe u kontekstu sve življe neformalne opcije o podeli KiM, vašingtonskoj administraciji ne odgovara da Beograd i de jure preuzme sever, jer bi se time stvorila tampon zona između Bošnjaka i Albanaca, njihovih pouzdanih saveznika, a Srbija bi preuzela kontrolu nad Kopaonikom i Zubinim Potokom koje su važne strateške tačke, prenose Novosti.

Navode da ovaj predlog ima i "drugu stranu medalje koja, pre svega, na Vučićeva leđa prebacuje ogroman teret odgovornosti".

List navodi da nije slučajno što je šef države "prva adresa" za ovaj paket, jer je reč o najjačoj političkoj figuri u državi. Takođe piše i da zato iznad ove "pošiljke" već sada lebdi pitanje šta će biti ako Beograd i predsednik Vučić odbace zamisli SAD.

"Prva posledica se već nazire - blokada evrointegracija naše države, odnosno gubitak šanse da postanemo članica EU. Drugi faktor rizika je, kako se procenjuje, gubitak direktnih stranih investicija, pre svega iz država EU, što bi bio ogroman udarac za srpsku privredu", navodi list.

Novosti pišu da je o svim ovim "crnim scenarijma" našim zvaničnicima "natuknuto" preko nezvaničnih zapadnih diplomatskih kanala.

Komentara: 0


#   Aleksandar Vučić   UN   Kosovo i Metohija   Kosovska Mitrovica   SAD
@avucic @


 


[ Dodaj komentar ]