Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

SPS i DS nova vladajuća većina u Vranju

rssBookmark and Share

Vranje 27.01.2014. Beta

Novu vladajuću većinu u Skupštini grada Vranja čine Demokratska stranka (DS) i Socijalistička partija Srbije (SPS) koje su danas potpisale koalicioni sporazum, neposredno pred početak ranije zakazane sednice Skupštine grada.

Na sednici je za novog predsednika Skupštine izabran Slobodan Stamenković, predsednik gradskog odbora DS, umesto Dejana Tričkovića iz Srpske napredne stranke (SNS), koji je podneo ostavku na tu funkciju 31. decembra prošle godine po nalogu centrale SNS-a.

Gradonačelnik Vranja Zoran Antić rekao je za skupštinskom govornicom da će "vreme pokazati da li nova koalicija može da funkcioniše ili ne može".

"Danas kada pravimo koaliciju sa DS imamo izuzetno pozitivne i dobre komentare. Ništa se istorijski negativno ne dešava u ovom gradu, naprotiv, dešavaju se pozitivne i konstruktivne stvari", kazao je Antić koji je i predsednik Gradskog odbora SPS-a u Vranju.

Antić je rekao da su "ljudi iz DS-a potpuno razumno, politički mudro i svesno doneli najispravniju odluku u datom momentu i da nikada zrelija odluka nije doneta ne samo od DS-a, nego i od cele skupštinske većine da bi grad nastavio da funkcioniše".

"Kao što se od Subotice do Horgoša vrše pregrupisavanja pojedinačna ili grupna, levo ili desno, gore-dole, pa to je normalna priča i u parlamentu grada Vranja. Ako smo uradili nešto loše onda će nas građani na izborima kazniti", rekao je Antić,

On je dodao da je kandidaturu za novog predsednika Skupštine Slobodana Stamenkovića potpisalo 45 odbornika.

Vladajuća koalicija u Vranju, koju su nakon lokalnih izbora 2012. godine činili SPS-SNS i URS raspala se krajem prošle godine kada je u novembru SPS izbacio URS iz koalicije, uz obrazloženje da su prekršili koalicioni sporazum, a zatim je u decembru centrala SNS donela odluku da izađe iz lokalne vlasti u 10 lokalnih samouprava u Srbiji, među kojima je i Vranje.

Socijalisti, iako su ostali bez oba koaliciona partnera, ostali su pri tvrdnji da, iako zvanično imaju 24 odbornika, imaju većinu u Skupštini grada Vranja, za koju je potrebno najmanje 33 odbornika.

Socijalisti su to potvrdili održavanjem dve sednice Skupštine nakon raspada vladajuće koalicije kada ih je podržao deo odbornika SNS uz obrazloženje da je usvajanje tačaka dnevnog reda koje se odnose na rad javnih preduzeća u opštem interesu građana.

U decembru je interni koalicioni sporazum sa SPS-om potpisala Liberalno demokratska partija (LDP) čija su dva odbornika napustila odborničku grupu DS-a i prišla SPS-u, tako da koalicija SPS-JS-SDPS-LDP sada ima 26 odbornika.

Nakon ulaska i 12 odbornika DS-a, vladajuća većina u Skupštini grada Vranja ima 38 odbornika.


#   Vranje   DS   SPS   Zoran Antić   Slobodan Stamenković   Ana Tričković   Demokratska partija
@demokrate @socijalisti @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima