Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

СПС и ДС нова владајућа већина у Врању

rssBookmark and Share

Врање 27.01.2014. Beta

Нову владајућу већину у Скупштини града Врања чине Демократска странка (ДС) и Социјалистичка партија Србије (СПС) које су данас потписале коалициони споразум, непосредно пред почетак раније заказане седнице Скупштине града.

На седници је за новог председника Скупштине изабран Слободан Стаменковић, председник градског одбора ДС, уместо Дејана Тричковића из Српске напредне странке (СНС), који је поднео оставку на ту функцију 31. децембра прошле године по налогу централе СНС-а.

Градоначелник Врања Зоран Антић рекао је за скупштинском говорницом да ће "време показати да ли нова коалиција може да функционише или не може".

"Данас када правимо коалицију са ДС имамо изузетно позитивне и добре коментаре. Ништа се историјски негативно не дешава у овом граду, напротив, дешавају се позитивне и конструктивне ствари", казао је Антић који је и председник Градског одбора СПС-а у Врању.

Антић је рекао да су "људи из ДС-а потпуно разумно, политички мудро и свесно донели најисправнију одлуку у датом моменту и да никада зрелија одлука није донета не само од ДС-а, него и од целе скупштинске већине да би град наставио да функционише".

"Као што се од Суботице до Хоргоша врше прегруписавања појединачна или групна, лево или десно, горе-доле, па то је нормална прича и у парламенту града Врања. Ако смо урадили нешто лоше онда ће нас грађани на изборима казнити", рекао је Антић,

Он је додао да је кандидатуру за новог председника Скупштине Слободана Стаменковића потписало 45 одборника.

Владајућа коалиција у Врању, коју су након локалних избора 2012. године чинили СПС-СНС и УРС распала се крајем прошле године када је у новембру СПС избацио УРС из коалиције, уз образложење да су прекршили коалициони споразум, а затим је у децембру централа СНС донела одлуку да изађе из локалне власти у 10 локалних самоуправа у Србији, међу којима је и Врање.

Социјалисти, иако су остали без оба коалициона партнера, остали су при тврдњи да, иако званично имају 24 одборника, имају већину у Скупштини града Врања, за коју је потребно најмање 33 одборника.

Социјалисти су то потврдили одржавањем две седнице Скупштине након распада владајуће коалиције када их је подржао део одборника СНС уз образложење да је усвајање тачака дневног реда које се односе на рад јавних предузећа у општем интересу грађана.

У децембру је интерни коалициони споразум са СПС-ом потписала Либерално демократска партија (ЛДП) чија су два одборника напустила одборничку групу ДС-а и пришла СПС-у, тако да коалиција СПС-ЈС-СДПС-ЛДП сада има 26 одборника.

Након уласка и 12 одборника ДС-а, владајућа већина у Скупштини града Врања има 38 одборника.


#   Врање   ДС   СПС   Зоран Антић   Слободан Стаменковић   Ана Тричковић   Демократска партија
@demokrate @socijalisti @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима