Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Srbija danas dobija novi saziv parlamenta, poslanici polažu zakletvu

Bookmark and Share

03.08.2020. RTS, Tanjug, Južna Srbija Info

U Skupštini Srbije će biti potvrđeni mandati novih narodnih poslanika čime će zvanično biti konstituisan novi saziv parlamenta. U nastavku sednice formiraće se i poslaničke grupe.

Srbija danas dobija novi saziv parlamenta, poslanici polažu zakletvu

Poslanici Skupštine Srbije će nakon verifikacije mandata položiti zakletvu.

Zakletva koju će položiti poslanici glasi:

"Zaklinjem se da ću dužnost narodnog poslanika obavljati predano, pošteno, savesno i verno Ustavu, braniti ljudska i manjinska prava i građanske slobode i po najboljem znanju i umeću služiti građanima Srbije, istini i pravdi!"

U nastavku sednice formiraće se i poslaničke grupe.

Republička izborna komisija je donela Odluku o dodeli mandata narodnim poslanicima Narodne skupštine 15. jula.

Na dnevnom redu je, osim potvrđivanja mandata, i izbor skupštinskog rukovodstva, odnosno izbor predsednika Narodne skupštine, potpredsednika, imenovanje generalnog sekretara parlamenta i formiranje radnih tela.

Sednica će biti održana u velikoj sali Doma Narodne skupštine, a zbog situacije sa koronavirusom biće preduzete sve neophodne mere, pa će tako poslanici, ali i predstavnici medija biti u obavezi da nose maske i rukavice, dok će poslanici imati pregrade od pleksiglasa. Na ulazu u zgradu svima će biti izmerena temperatura.

Izbori za narodne poslanike održani su 21. juna.

Najviše poslanika, 188, imaće lista "Alekandar Vučić - Za našu decu", 32 poslanika će imati Socijalistička partija Srbije - Jedinstvena Srbija, SPAS će imati 11 poslanika, dok će Savez vojvođanskih Mađara imati 9 poslanika.

Stranka pravde i pomirenja Muamera Zukorlića u parlamentu će imati četiri poslanika, a SDA Sandžaka tri mandata.

Prvoj sednici Narodne skupštine, do izbora predsednika Narodne skupštine, predsedavaće najstariji narodni poslanik (predsedavajući), a njemu će u radu pomagati najmlađi poslanici iz SNS-a, SPS-a, SPAS-a i SVM-a.

Najstariji poslanik u ovom sazivu je Smilja Tišma (SPS), a ukoliko ne prihvati da predsedava to će učiniti prvi sledeći poslanik.

Četvoro najmlađih poslanika su Nikola Lazić (21) iz Srpske napredne stranke, Dubravka Kralj (26) iz Socijalističke partije Srbije, Sofija Maksimović (33) iz SPAS-a i Nandor Kiš (26) iz Saveza vojvođanskih Mađara.


#   poslanik   Skupština Srbije   Jedinstvena Srbija   Izbori 2020
@JS_domacinski @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima