Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

"Stan u Pobedinoj od 36 kvadrata sa 92 birača" - preformans niških građanskih i opozicionih aktivista

rssBookmark and Share

Niš 13.04.2024. Z. Stojnić, Južna Srbija Info

Danas su u Obrenovićevoj ulici, centralnoj pešačkoj zoni, građanski i politički aktivisti opozicionih stranaka u Nišu organizovali neobičan performans. Kreirali su improvizovani stan od 36 kvadrata nasred ulice, u kojem je stalo čak devedesetak ljudi.

Foto: T. Kerković  Fejsbuk
Foto: T. Kerković Fejsbuk

Ova akcija po njima, ima za cilj da skrene pažnju na problem prijavljivanja birača na fiktivnim adresama pred izbore, te da se pozove na fer i poštene izborne procese.

U okviru performansa, aktivisti su postavili zidove od stiropora, dasku za peglanje, ve-ce šolju, trpezarijski sto, frižider, simbolično stvarajući ambijent jednog stana. Na taj način su kako navode, želeli da vizuelno prikažu problem fiktivnih adresa prijavljenih birača, koji je postao tema ovog performansa.

Tokom akcije, 92 aktivista i opoziciona lidera uspelo je da se smesti u ovaj improvizovani "stan", što je dodatno naglasilo ozbiljnost situacije i potrebu za rešavanjem problema fiktivnih adresa u izbornom procesu.

Idejni tvorac ove ove akcije je, kako saznajemo, Miloš Bošković, građanski aktivista i bivši poslanik.

Današnjem performansu priključila se većina niških opozicionih lidera i aktivista.


#   Niš   Dveri   opozicija   Obrenovićeva ulica   performans   birački spiskovi   Miloš Bošković   Adresni registar Srbije   Tamara Kerković   Jelena Milošević   lokalni izbori 2024
@SPDveri @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima