Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Stanković odbornik koalicije "Niš, moj grad" izabran za potpredsednika SDS

rssBookmark and Share

Niš 06.02.2022. Južna Srbija Info

Prihvatio sam poziv Borisa Tadića da budem deo velike porodice Socijaldemokratske stranke u želji da se ujedinimo oko ideje stvaranja demokratske Srbije, kaže Stanković u delu svog saopštenja.

Stanković odbornik koalicije "Niš, moj grad" izabran za potpredsednika SDS

Saopštenje prenosimo u celosti

Smatram da samo udruženi možemo da zaustavimo dalje uništavanje društva i države od strane naprednjačkog režima i da smo upravo mi alternativa ovom autokratskom režimu. Mnogo političkih organizacija se otuđilo od naroda i to moramo da promenimo”, rekao je Miodrag Stanković na Skupštini ujedinjenja Socijaldemokratske stranke i Demokrata Srbije na kojoj je izabran za potpredsednika SDS. 

On kaže da će njegovo buduće delovanje u okviru stranke biti pre svega okrenuto ka decentralizaciji i regionalizaciji Srbije.

“Za to je neophodno i izmeniti postojeći pravni okvir i omogućiti građanima da glasaju za ljude, a ne za liste. Istovremeno, radiću na jačanju organizacije, na formiranju odbora, zajedno sa izabranim Izvršnim odborom stranke, jer samo stranka sa jakom infrastrukturom i posvećenim kadrovima može da bude stranka budućnosti”, ističe Stanković.

On smatra da je Srbija jedna od najcentralizovanijih zemalja Evrope, počev od organizacije vlasti, gde je najveći deo ingerencija koncentrisan u jednom čoveku. Dodaje i da ako pogledamo demografske podatke jasno vidimo da se manji gradovi sele u velike, posebno u Beograd.

“Niš kao centar jugoistočne Srbije, najveći grad južno od Save i Dunava, zdravstveni, naučni, kulturni, obrazovni centar svakako zaslužuje posebnu pažnju. I ne samo Niš, već i Kragujevac, Vranje i svi ostali gradovi i opštine kojima preti nestajanje. Reforme bi trebalo zasnovati na održivosti koju čini dovoljno jasna politička, teritorijalna i finansijska samostalnost lokalnih samouprava”, ističe Stanković.

On kaže da su prioritet direktni izbori i to na svim nivoima, jer bi građani tako znali koga biraju, mogli bi da pozovu i prozovu na odgovornost one koji su glasali, najjednostavnije, na ime I prezime.

“Izabrani poslanici, odbornici bili bi u obavezi da zastupaju građane koji su ih birali i ukazali im poverenje da ih predstavljaju u skupštinama gradova, odnosno Republike.  Srbiji su potrebne i višestepene lokalne samouprave, jer smo jedna od retkih zemalja sa jednostepenim modelom”, zaključuje Stanković.

Stanković na kraju kao najvažniji cilj zaokruživanja samostalnosti lokalne samouprave i uspostavljanja decentralizacije u Srbiji navodi jasno definisanje nadležnosti i finansiranja različitih nivoa lokalne samouprave.

Na Skupštini su za članove stalnog sastava  Glavnog odbora SDS izabrani Dragoslav Ćirković, Ljiljana Radovanović Tosić i prof dr Tomislav Igić iz Niša.


#   Niš   Boris Tadić   Miodrag Stanković   SDS   Koalicija Niš moj grad   Demokrate Srbije   Tomislav Igić
@Mikica_S @socdemstranka @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima