Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Svetski Dan borbe protiv dijabetesa

rssBookmark and Share

Niš 14.11.2020. Južna Srbija Info

Svetski Dan borbe protiv dijabetesa (WDD) se obeležava svake godine 14. novembra, na rođendan ser Frederika Bentinga, koji je 1922. zajedno sa Čarlsom Bestom otkrio insulin. Predstavlja najveću svetsku kampanju usmerenu na podizanje svesti o dijabetesu.

Svetski Dan borbe protiv dijabetesa

Dijabetes je jedno od najčešćih hroničnih nezaraznih oboljenja i predstavlja veliki javnozdravstveni problem.

Svetska zdravstvena organizacija i Međunarodna federacija za dijabetes koje su promovisale ovaj dan, procenile su da će se broj obolelih ljudi od dijabetesa u svetu do 2045. godine povećati na 629 miliona.

Iako se najviše stope incidencije registruju u razvijenim zemljama, najveći porast broja obolelih očekuje se u zemljama u razvoju, među kojima je i naša zemlja.

U Srbiji, kao i u razvijenim zemljama u svetu, dijabetes je peti vodeći uzrok smrtnosti i peti uzrok opterećenja bolešću. U našoj zemlji godišnje umre oko 3500 osoba od ove bolesti. Procenjuje se da je gotovo polovina obolelih u našoj zemlji starija od 65 godina, ali i da oko 38 % osoba sa tipom dijabetes 2 nema postavljenu dijagnozu i ne zna za svoju bolest.

 

Svetski dan borbe protiv šećerne bolesti, Dom zdravlja Niš obeležava nizom aktivnosti. U Savetovalištu za dijabetes, koje je formirano 2015. godine, redovno se održavaju zdravstveno promotivne aktivnosti, kroz individualni i grupni zdravstveno-vaspitni rad.

Ekipe Savetovališta za dijabetes i Centra za preventivne zdravstvene usluge, najmanje dva puta nedeljno, organizuju akcije u centralnom holu Doma zdravlja Niš, posvećene primarnoj prevenciji dijabetesa i skriningu na dijabetes (uz poštovanje preporučenih mera zaštite od COVID 19 infekcije).

Osnovni cilj ovih aktivnosti je informisanje građana o značaju prevencije i rane dijagnostike dijabetesa, kao i zdravim životnim navikama koje smanjuju rizik od nastanka oboljenja.


#   Niš   Dom zdravlja   dijabetes   Dan borbe protiv dijabetesa
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima