Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Brnabić: U utorak odluka o merama za Novu godinu - lekari iz Kriznog štaba protiv organizovanih dočeka

Bookmark and Share

27.12.2020. Tanjug, RTS, Južna Srbija Info

Premijerka Ana Brnabić najavila je da će u utorak biti održana sednica Kriznog štaba na kojoj će se doneti odluka o merama za Novu godinu.

Brnabić: U utorak odluka o merama za Novu godinu - lekari iz Kriznog štaba protiv organizovanih dočeka

Brnabićeva je sinoć rekla da je komunikacija između predstavnika vlasti i stručnjaka u Kriznom štabu odlična, iako nekad postoji neslaganje.

"Medicinski deo brine o zaštiti zdravstvenog sistema i zdravlja građana, a ja kao predsednica vlade i ostali privredni deo Kriznog štaba moramo da sagledamo i neke druge stvari, kako te mere utiču na privredu. Ova borba je enormno skupa, svakog dana nam odnosi oko ili čak preko milion evra. Samo testiranje dnevno nosi, kada imate 20.000 testova, oko 700-720.000 evra", rekla je Brnabić za Kurir TV.

To je ozbiljna borba da se te dve stvari pomire, a morate da brinete i o mentalnom stanju nacije, kazala je premijerka.

Medicinski deo Kriznog štaba nije bio za popuštanje mera ovog vikenda, ali je pronađen dobar kompromis. Broj novozaraženih pada, a privreda radi, rekla je Brnabićeva.

"Zašto odlažemo mere koje će se donositi za Novu godinu? Pa zato što se trudimo da sve mere donosimo pravovremeno. Tanka je linija između toga kako vi štitite zdravlje građana i koliko dajete privredi da radi. Morate da nađete najbolji mogući balans, da privreda nastavi a da zdravstvo ne bude toliko preopterećeno, da ne možemo da primamo ljude u bolnice. To je izuzetno teško", kaže premijerka.

"Ako donesete suviše restriktivnu odluku prerano, to će dati dobre zdravstvene rezultate, ali ubićete privredu i trebaće vam pet, šest ili sedam godina da se oporavi", izjavila je Brnabićeva i istakla da se vodi računa i o pitanju javnog duga i budžetskog deficita.

Kon: Ne sme biti organizovanih proslava za praznike, sad ne smemo da se opustimo

Za Srbiju je dolazak vakcine prelomni, istorijski trenutak, a istovremeno se polako, ali pouzdano spušta potencijal virusa i sada ne smemo da zabrljamo da ne bi došlo do ponovnog porasta, poručio je član Kriznog štaba epidemiolog dr Predrag Kon.

"Sad treba da vidimo s početkom godine da počinje da popušta (potencijal virusa). Ako sad napravimo grešku i to ne shvatimo, onda umesto da počne da pada i da se opustimo, počeće da raste sredinom januara", rekao je Kon za TV Prva dodajući da je važno da izdržimo još mesec dana i kontrolisano se ponašamo u skladu sa situacijom.

Upitan na na kojim merama će medicinski deo Kriznog štaba insistirati kada je reč o praznicima, rekao da ne smeju da budu organizovane proslave, a da će se raspravljati o detaljima u vezi sa radnim vremenom objekata.

Na pitanje šta znači najava protesta medicinskog dela Kriznog štaba, Kon je rekao da znači ta reč.

"A kako ćemo izvesti, to ćemo se dogovoriti, ali mislim da neće biti potrebe. Zaista mislim da se to jasno prelama i da čak i oni koji shvataju koliko je ekononomski to za njih jako teško, razumeju da ne mogu da očekuju da se dozvoli proslava Nove godine, to odudara od realnosti", poručio je Kon.

Dodao je da nema teoretske šanse da sledeća godina bude kao ova.

"Ovu 2020. smo pregurali, ali 2021. će biti u znaku nauke, ne samo u pogledu vakcine, već i zato što će se pojaviti lekovi", rekao je Kon.

Istakao je da se, nakon vakcine koju je primio u četvrtak, odlično oseća i da nema nikakve bolove i istakao da nije imao nikakvu dilemu oko toga da li da primi vakcinu koju su razvile kompanije "Fajzer" i "Biontek".


#   Nova godina   Ana Brnabić   doček   krizni štab   Koronavirus
@anabrnabic @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima