Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

U Vranju, kod Spomenika žrtvama bugarskog okupatora, obeležen Dan primirja

rssBookmark and Share

Vranje 11.11.2017. Južna Srbija Info

Polaganjem venaca i cveća na Spomenik žrtvama bugarskog okupatora u centru grada, u Vranju je danas obeležen 11. novembar, Dan primirja u Prvom svetskom ratu.

U Vranju, kod Spomenika žrtvama bugarskog okupatora, obeležen Dan primirja

Ističući, da se svet od 1914–1918. susreo sa nemilosrednim razaranjima i masovnim uništenjem, predsednik Skupštine dr Dejan Tričković je rekao da je rat ovakvih razmera promenio mapu Evrope, uslovio promenu teritorijalnih granica, stvaranje novih država i milione ljudskih žrtava.

“Danas je dan kada slavimo mir, čuvamo nacionalnu istoriju ali i dan kada nas ovakva okrutna tragedija naše istorije opominje da moramo da shvatimo ogroman značaj i vrednost mira i spokoja. Golgota naših predaka treba da bude opomena svima nama. Moralna dužnost nam je da naše pretke nikada ne zaboravimo, da o njihovom herojstvu stalno govorimo. Na žalost i danas su pred nama mnogobrojni izazovi  koje treba savladati. Na nama je da težimo budućnosti u kojoj ćemo se zajedno boriti za mir i napredak”, rekao je u svom obraćanju dr Dejan Tričković.

Vence i cveće, su položili gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković sa saradnicima, predstavnici Vojske Srbije, Policijske uprave, BIA-e, gradske opštine Vranjska Banja, Udruženja potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije, SUBNOR-a, delegacije političkih stranaka i obrazovnih ustanova. Učenik Gimnazije Dušan Tomić kazivao je stihove “Plave grobnice” Milutina Bojića, dok je Jelena Antić, takođe učenice Gimnazije, recitovala pesmu “Među svojima”, Vladislava Petkovića Disa.

Srbija, iako je bila među pobednicama, pretrpela je velike posledice krvave pobede. Ona je u Velikom ratu, prema podacima Konferencije mira u Parizu izgubila 1.247.435 ljudi, odnosno 28 odsto od celokupnog broja stanovnika prema popisu iz 1914. godine.


#   Vranje   Dejan Tričković   Vranjska Banja   godišnjica   Slobodan Milenković   Dan primirja   gradske opštine   Bugarski okupatori
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima