Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Blizu 1.200 pacijenta danas na besplatnim pregledima u KC Niš

rssBookmark and Share

Niš 26.05.2019. Južna Srbija Info

Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, u cilju rane dijagnostike i promocije prevencije zdravlja i ovog meseca nastavilo je akciju besplatnih preventivnih pregleda, te su građani u svim zdravstvenim ustanovama i centrima širom zemlje, bez obzira na status njihovog zdravstvenog osiguranja, imali priliku da besplatno i bez zakazivanja prekontrolišu svoje opšte zdravstveno stanje.

Blizu 1.200 pacijenta danas na besplatnim pregledima u KC Niš

Prema broju pacijenata, koji su se danas javili lekarima niškog Kliničkog centra, pokazalo se da  interesovanje građana za prevenciju ne jenjava, te su čekaonice ispred specijalističkih ambulanti u niškom Kliničkom centru, bile ispunjene od ranih jutarnjih časova, a sem Nišlija, na preventivni pregled čekali su i mnogi građani iz Aleksinca, Kruševca, Knjaževca…

Kako je i bilo predviđeno planom Ministarstva zdravlja, svi zainteresovani, u Kliničkom centru Niš mogli su danas da prekontrolišu svoj vid, urade analizu krvi i odrede hormonski status štitaste žlezde i da od strane lekara specijalista, uz pomoć ultrazvučnog aparata, pregledaju unutrašnje organe abdomena.   

Prema podacima nakon prvog preseka stanja, u prva dva i po sata, ukupno je pregledano čak 385 pacijenata, dok je pola sata nakon podneva, broj pacijenata koji su proveravali svoj vid, dali krv na analizu i kontrolisali stanje bubrega, slezine, jetre i pankreasa premašio devet stotina.

Do kraja radnog vremena medicinskog osoblja i lekara koji su se ovog meseca bavili preventivom, u ambulantama niškog Kliničkog centra, pregledana su 1194 pacijenta, a s obzirom na različitost pregleda, podatak koji svakako zavređuje pažnju jeste i taj, da se na Kliniku za očne bolesti KC Niš javilo 336 pacijenata, kojima je urađen ukupno 831 pregled.

-Ovaj neverovatan podatak i broj ljudi koji su danas ukazali poverenje našim lekarima pokazuje da je interesovanje i dalje veliko, te se baš zbog toga, zaista na sve načine trudimo, da podržimo sve incijative Ministarstva zdravlja i resornog ministra za promociju preventive, naveo je prof.dr Zoran Radovanović, generalni direktor KC Niš.

Zbog ogromnog interesovanja građana i velikog broja upisanih za ultrazvučni pregled abdomena, nekolicina njih, danas nije stiglo da obavi pregled, a kako bi im lekari izašli u susret, UZ pregledi su im zakazani za prvu polovinu iduće nedelje.

Preventivni pregledi u isto vreme, organizovani su i u i niškom Domu zdravlja, gde su pacijenti mogli da provere nivo šećera u krvi, obave oftalmološki pregled, ali i da kod interniste urade pregled EKG aparatom. Kako su naveli nadležni u ovoj zdravstvenoj ustanovi, interesovanje je i tamo bilo veliko, te je kroz njihove ambulante prošlo 580 pacijenata.

Nakon dijagnostičkih pregleda, pacijenti su se konsultovali sa lekarima specijalistima, a oni kod kojih su rezultati odstupali od normalnih vrednosti, upućivani su na dalje dijagnostičke procedure i lečenje.

Komentara: 0


#   Niš   Klinički centar Niš   Zoran Radovanović   zdravstveni pregled
@tigerzoki @


 


[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}