Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Da li katarakta mora da se operiše?

Bookmark and Share

05.10.2023. Nikola Stojanović

Odgovor je – Da. Lekari preporučuju operaciju katarakte kao najbolji način za lečenje zamućenog sočiva, tj. njegovo vađenje i postavljanje veštačkog sočiva koji će obezbediti normalno funkcionisanje vida.

Da li katarakta mora da se operiše?

 

 

Zašto lekari preporučuju operaciju kao najbolje rešenje, da li je postupak nosi neki rizik i kako se izvodi?

Nastavite sa čitanjem teksta i saznaćete sve informacije. Ne treba da se brinete i da vas odluka muči jer je uz pravog lekara i kliniku sve apsolutno bezbedno i rezultati su zagarantovani.

Katarakta može da dovede do slepila

Prirodno zamućenje očnog sočiva se naziva katarakta. Efikasno lečenje ne postoji, a simptomi se pogoršavaju jer sočivo postaje sve zamućenije, tvrđo i ima žućkast, mutan odsjaj.

Osim nejasnog vida, mogu se javiti i duple slike, loš vid noću, slabije fokusiranje vida i sve teže obavljanje svakodnevnih funkcija. Na kraju počinje i vid da slabi jer se očni mišić previše napreži da bi izoštrio sliku pa se javlja i slepilo ako se ne reaguje na vreme.

Iako se katarakta najviše vezuje za stariju dob, ona može nastati i usled loših životnih navika, nedovoljne brige o vidu, traume oka, pridruženih bolesti i prirodne sklonosti koja se nasleđuje.

Bez obzira na uzroke, efikasna terapija je jedna – operacija katarakte jedina vraća normalan vid.

Operacija katarakte ne boli!

Uprkos svim mišljenjima, operacija katarakte je jedna od najmanje invazivnih, radi se u lokalnoj anesteziji i isti dan se ide kući, nakon nekoliko časova od intervencije.

Prvo se daju kapi za proširenje zenica i blagi sedativ da bi pacijent bio smiren tokom čitavog rutinskog zahvata. Nakon 10 minuta se sve završava, a savremene okuloplastične klinike izvode rez laserom vade zamućeno sočivo i to razbijeno uz pomoću sonde i na slobodan prostor postavlja veštačku zamenu.

Mnogi pacijenti imaju strah što su budni i treba da drže oko mirnim, ali uz razgovor sa lekarom i pripremu većina pacijenata prevaziđe strah i sarađuje bez problema.

Moguće je čak i operisati kataraktu u totalnoj anesteziji ako je neophodno i hirurg će sa svojim timom učiniti sve da postignete maksimalnu komociju i budete opušteni tokom čitavog postupka.

Koliko je težak postoperativni period?

Tokom nekoliko dana je neophodno da se oko štiti od prašine, vetra, ne kvasi, a ukapavaju se i kapi koje pomažu zarastanju. 

Lekar periodično prati tok oporavka, ali tokom čitavog perioda ne postoji bol ili bilo kakvi simptomi veće nelagodnosti. Posle otprilike 4 nedelje pacijent će videti pun rezultat operacije, a tada na očnom pregledu se utvrđuje da li su potrebne naočare ili pacijent vidi savršeno.

Ne verujte čudotvornim lekovima, kremama, čajevima, kapima i drugim preparatima jer se katarakta trajno leči isključivo operativno.

Stručnjaci iz ove oblasti preporučuju da se zahvat uradi što ranije i da je zastarelo mišljenje čekati da katarakta napreduje. Umesto toga, savet je da se vid zaštiti i očno sočivo izvadi čak i kada simptomi ne utiču previše na funkcionisanje jer će se ovako mnoge komplikacije sprečiti.

Najbolje je zakazati pregled u očnoj klinici i na jednom mestu uraditi osnovni očni pregled i kompletnu dijagnostiku pa će okuloplastični hirurg dati najbolje savete i preporuke za eventualno lečenje.


 

 


#   katarakta   oči   oftomologija
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima