Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Na Svetski dan zdravlja u KC Niš pregledano više od 500 građana

rssBookmark and Share

Niš 08.04.2019. Južna Srbija Info

I ove godine 7. aprila, kada se svuda u svetu na različite načine, obeležava Svetski dan zdravlja, Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, u cilju rane dijagnostike i promocije prevencije, nastavilo je akciju besplatnih preventivnih pregleda.

Na Svetski dan zdravlja u KC Niš pregledano više od 500 građana

Kao i tokom svake dosadašnje akcije, pokazalo se da je interesovanje građana za besplatne preventivne preglede u niškom Kliničkom centru i ovog meseca bilo i više nego zadovoljavajuće.

Još pre početka rada specijalističkih ambulanti, u čekaonicama Centra za radiologiju u novoj zgradi na EKG preglede, merenje krvnog pritiska i određivanje nivoa šećera u krvi, čekalo je na stotine građana, a interesovanje za preglede zdravlja i funkcije slušnog aparata i glasa, nije bilo ništa manje, te je na desetine građana strpljivo čekalo na preglede ispred ambulatni Klinike za bolesti uva, grla i nosa.

Prema podacima nakon prvog preseka stanja, za prva dva sata na spisku za preglede upisano je skoro dvesto građana, a do drugog zvaničnog preseka, kroz ambulante ove zdravstvene ustanove prošlo je gotovo njih četiri stotine.

Preventivni pregledi u isto vreme, organizovani su i u niškom Domu zdravlja, gde su pacijenti takođe mogli da obave ORL preglede, prekontrolišu visinu krvnog pritiska i nivo šećera u krvi.

Nakon dijagnostičkih pregleda, pacijenti su se konsultovali sa lekarima specijalistima, a oni kod kojih su rezultati odstupali od normalnih vrednosti, upućivani su na dalje dijagnostičke procedure i lečenje.

Posle sumiranja podataka, u periodu od 08 do 16 časova, kroz ambulante niškog Kliničkog centra prošlo je skoro 511 građana, od kojih je sluh i glas proverilo njih 194, dok se u ambulantama u novoj zgradi KC Niš, pregledalo 317 pacijenata, od kojih je i njih 270, pored EKG pregleda i merenja krvnog pritiska, proveravalo i nivo šećera u krvi.

U niškom Domu zdravlja, u periodu od 8 do 16 sati, pregledana su ukupno 422 pacijenta.

Podsećamo, kao što je i najavljeno, rukovodstvo ORL klinike je uz podršku Uprave KC Niš, mesec april proglasilo mesecom glasa, te je planirano da se preventivni pregledi glasa nastave tokom čitavog meseca. U specijalsitičkim ambulantama Klinike, svakog vikenda, nedeljom, u periodu od 8 do 15 sati, svi građani će, bez obzira na status zdravstvenog osiguranja i bez zakazivanja, moći da provere zdravlje svog glasa i larinksa.

Komentara: 0


#   Niš   Klinički centar Niš   Preventivna medicina   Svetski dan zdravlja   zdravstveni pregled
@


 


[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}