Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Vraća li se Covid i zašto se radi laboratorijska analiza D dimera?

Bookmark and Share

05.10.2023. Nikola Stojanović

Ove jeseni naše sugrađane muči pitanje: Vraća li se Covid na velika vrata?

Foto: Mlenijummedik
Foto: Mlenijummedik

Strah se opet uselio među ljude, a strah koji je donela pandemija je jedan od najvećih strahova današnjice, ne zaboravljaju se činjenice da je virus odneo živote, da su i apsolutno zdravi bili ugroženi, da nije bilo izuzetaka, da su brojke bile neumoljive i da sve svakodnevno kalkulisalo o broju zaraženih.

Virus Covid-19 je sa sobom nosio zdravstvene komplikacije koje su ostavile poznate, u nekoj meri i nepoznate posledice po čovečanstvo. Jedna od najčešćih komplikacija, koja je pre pandemije bila skoro zanemarljiva je, koagulopatija, zgrušavanje krvi, koje se otkriva na osnovu vrednosti D dimera. Labaratorijskom analizom vrši se procena vrednosti D dimera, ukoliko je visoka koncentracija to je i veći rizik od tromboze, a onda je bolest teža, krajnji ishod, čak, može biti i smrtnost. Iz tog razloga su važne vrednosti za D dimer cena su života, ispostavilo se, na žalost, mnogih života.

Da li su kontrolisane vrednosti za D dimer cena života?

Određivanje D dimera kao parametra za trombotička stanja uvedeno je još krajem prošlog veka. Normalne vrednosti isključuju tromboembolijska stanja, uvećane vrednosti pokazuju na prisustvo tromboze, poput duboke venske tromboze ili plućne embolije, mada, mogu da ukazuju i na neka druga stanja za koja je indikator povišen D dimer u krvi.

Znači, svrha određivanja D dimera kao laboratorijskog parametra je da se isključi prisustvo tromboembolijskih parametara. Do pandemije je manje bilo poznato šta je D dimer, međutim, ona nas je suočila sa tim da da su kontrolisane vrednosti za D dimer cena života. Kada se na vreme reaguje, odrade analize, onda se na vreme uključuje odgovarajuća terapija koja vrlo brzo reguliše vrednosti. 

Koji simptomi ukazuju da treba da se proveri D dimer?

Sa povišenim D dimerom kao parametrom koji pokazuje formiranje ugrušaka povezano je nekoliko faktora rizika i stanja. Jedan od najčešćih faktora rizika je duboka venska tromboza koja podrazumeva stvaranje tromba u dubljim venama, uglavnom u nogama. Najčešći simptomi duboke venske tromboze u nogama je: bol u nozi, otok noge, crvenilo i crvene linije na nogama. Ukoliko se krvni ugrušak otkači i krvotokom stigne do pluća, izaziva začešljenje plućne arterije i tako nastaje plućna embolija.

Pacijent treba da ima neki od ovih simptoma, da bi doktor posumnjao na plućnu emboliju: otežano disanje, kašalj i iskažljavanje krvi, bol u grudima. Merenje parametra D dimera od velikog je značaju u dijagnostici diseminovane intravaskularne koagulacije. Za ovo stanje kontrolisane vrednosti D dimera cena su života,  njegove visoke vrednosti u ovom slučaju ukazuju na formiranje trombova po celom organizmu. 

Covid 19 i povišen D dimer

Tokom pandemije je primećeno da se kod određenog broja pacijenata povećavao D dimer. Pretpostavlja se da je u Covidu 19 glavni razlog povećanja D dimera bila aktivacija endotelnih ćelija koje oblažu krvne sudove. Rizik od aktivacije je veći kod ljudi koji već imaju probleme sa krvnim sudovima kao što su dijabetičari, kod onih koji boluju od visokog krvnog pritiska ili boluju od nekih autoimunih oboljenja.  Zato je analiza D dimera u vreme pandemije bila veoma važna i mnogima je bila cena života. 

 

 


#   laboratorija   Koronavirus
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima