Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Uskoro brzi testovi i kod privatnika

Bookmark and Share

14.07.2020. RTS, Južna Srbija Info

Poslednjih mesec dana sve je veći pritisak na privatne laboratorije. Građani zovu i žele kod njih da urade serološke ili pi-si-ar testove, ali privatne laboratorije nemaju dozvolu da ih rade.

Uskoro brzi testovi i kod privatnika

Iz Asocijacije privatnih zdravstvenih ustanova i privatnih praksi Srbije ističu da imaju uslove, da već 20 godina rade ostale pi-si-ar testove i nadaju se da će uskoro i ovaj, izveštava RTS.

Jedan od načina da se epidemija koronavirusa suzbije jeste i da se smanji vreme čekanja na rezultat testa. Premijerka Ana Brnabić pozvala je juče i privatne laboratorije da se uključe u borbu protiv korone.

"Asocijacija je pripremila izveštaj za sedam privatnih laboratorija koje imaju uslove, aparate, prostor, kadar i da mogu da rade testove i da će podneti prijavu i nadamo se da ćemo u skorije vreme početi da radimo", kaže Mirjana Sarkić iz Asocijacije privatnih zdravstvenih ustanova i privatnih praksi Srbije.

Četiri laboratorije su u Beogradu, jedna u Novom Sadu i dve u Nišu. Dnevno bi, za početak, prema procenama iz Asocijacije moglo da se analizira 1.000 uzoraka i da pacijenti rezultate dobiju za 24 sata.

"Ja mislim da svako od nas može da izdvoji po jedan objekat samo za to, imamo i patronažnu službu koja bi to mogla da radi, a odgovorićemo brže i na zahteve firmi koje žele da testiraju svoje zaposlene", kaže dr Ivana Petrović, medicinski direktor Belmedik bolnice.

Ni u privatnim bolnicama nije moguće testiranje. Imaju trijažne ambulante u kojima se na osnovu simptoma, laboratorijske analize i rendgena procenjuje da li su pacijenti zaraženi koronavirusom.

"Oni pacijenti sa lakšom kliničkom slikom upućuju se u kovid ambulante državnih domova zdravlja, to je dupli put, ali teški pacijenti moraju u kovid bolnice", kaže doktorka Petrović.

U privatnim bolnicama bi, kako su nam rekli, mogli da uzimaju uzorke i da ih šalju partnerskim privatnim laboratorijama. Tako bi se zaštitili i pacijenti koji su kod njih na bolničkom lečenju, ali i zaposleni.


#   privatnici   laboratorija   test   Koronavirus   PSR test
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima