Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Ауторско предавање, ПРОНАЛАСЦИ И ПАТЕНТИ МИХАИЛА ПЕТРОВИЋА АЛАСА

rssBookmark and Share

Ниш 20.11.2023. Јужна Србија Инфо

Ауторско предавање, ПРОНАЛАСЦИ И ПАТЕНТИ МИХАИЛА ПЕТРОВИЋА АЛАСА. Четвртак, 23. новембар 2023, у 18 сати, Мала сала НКЦ-а.

Ауторско предавање, ПРОНАЛАСЦИ И ПАТЕНТИ МИХАИЛА ПЕТРОВИЋА АЛАСА

Предавач:
ПРОФ. ДР КАТИЦА СТЕВАНОВИЋ ХЕДРИХ

"Михаило Петровић – Алас оснивач је Српске школе математике, од кога генеролошким гранама води образовање скоро 99 процената свих савремених математичара у Србији.
Уводним делом предавања приказују се основни подаци о његовом образовању на Универзитету у Сорбони, указује се на сво богатство његових талената и многобројних научних и стручних
резулатата, који су садржани у његовом изузетно богатом легату, нама остављеном у наследство и "пољзу", како би то рекао Доситеј Обрадовић.
Централни део предавања приказује Петровићеве изуме и посебно десет патената из машинског инжењерства. Девет његових патената заштићено је у Патентном заводу Француске и један у Великој Британији, који је тамо и откупљен.
Биће , такође описан и принцип рада Петровићевог хидроинтегратора, који је важан Петровићев изум и претеча аналогних рачунара.
Указаће се на најважније научно дело Михаила Петровића, по мишљењу академика Милутина Миланковића, а и самог предавача, а то су "Елементи математичке феноменологије" и "Феноменолошко пресликавање"."

Предавање је намењено свим старосним групама.

Коментара: 0


#   Ниш   предавање   Нишки културни центар   математика   Мика Алас   Михаило Петровић – Алас
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима