Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Величанствена атмосфера у хали "Чаир" на турниру Балканске лиге у кошарци у колицима - кошаркаши у колицима освојили срца Нишлија

rssBookmark and Share

Ниш 30.03.2022. Јужна Србија Инфо

Ниш је прошле суботе био домаћин турнира Балканске лиге у кошарци у колицима (Balkans Wheelchair Basketball League – BWBL). BWBL чине екипе из четири државе Балкана: Босне и Херцеговине (ККК Бијељина – Бијељина), Бугарске (БКХУ Левски – Софија), Црне Горе (КК ОСИ Парамонт – Подгорица) и Србије (ККК Наис – Ниш).

Величанствена атмосфера у хали "Чаир" на турниру Балканске лиге у кошарци у колицима  - кошаркаши у колицима освојили срца Нишлија

Те четири екипе одиграле по две утакмице у оквиру трећег кола лиге које се игра турнирски. Прва два кола одиграна су у Бијељини и Подгорици, а после турнира у Нишу следи завршни у Софији.

У првој утакмици турнира Парамонт из Подгорице је савладао екипу Левског из Софије 71:38. Након тога је виђен дерби дана на паркету дворане Чаир, домаћи Наис је одмерио снаге са највећим фаворитом турнира, Бијељином. Екипа из Републике Српске је била боља и победила је 72:46. Бијељина је након тога одиграла још један меч против Парамонта, победила је резултатом 56:42 и практично је у Нишу обезбедила прву титулу првака BWBL и пре завршног турнира у Софији. У последњем мечу дана, Наис је успео да обрадује домаћу публику, савладао је екипу Левског 45:29.

Подршка локалне самоуправе

Председник ККК Наис и извршни комесар BWBL, проф. др Марко Александровић, са пуно поноса говори о протеклом турниру. Наглашава подршку локалне самоуправе.

“Величанствена атмосфера у хали Чаир обележила је трећи турнир Балканске лиге. У сјајној атмосфери, организацију на највишем нивоу, уживали су сви тимови, а нишка публика видела је атрактивну кошарку у колицима! Захваљујемо Граду Нишу на генералном покровитељству и Градској општини Палилула на покровитељству, без њих овај турнир не би био могућ. Хвала Дому здравља на медицинској подршци. Хвала свим учесницима, публици, покровитељима, спонзорима, пријатељима клуба на великој подршци уз коју смо на најбољи могући начин представљали свој град и државу!” – изјавио је проф. др Марко Александровић, извршни комесар BWBL.

Амбијент и техничка подршка незабележени до сада

Много важније од резултата је то што је особама са инвалидитетом омогућено спортско такмичење у амбијенту какав сигурно није виђен у овом делу света када је реч о кошарци у колицима. Дворана Чаир је изгледала прелепо, а техничка подршка уз светлосне ефекте била је као на најпознатијим спортским догађајима у Европи. Утакмице је пратио и велики број гледалаца, посебно на утакмицама домаћег Наиса. Сви учесници сложни су у оцени да је овај турнир био најспектакуларнији коме се у у досадашњој каријери присуствовали.

„Хвала Студентском културном центру (СКЦ) на идеји и реализацији специјалних ефеката. Кошаркаши у колицима у Хали Чаир су изједначени са кошаркашима на Купу Радивоја Кораћа и кошаркашицама на Купу Милана Циге Васојевића, како по терену на коме су се надметали, тако на  . То је учинило да се овај турнир памти.“ – рекао је представник ККК Наис при BWBL, проф. Иван Поповић.

Велики број присутних званица

Турниру је присуствовао и велики број званица из земље и иностранства. Испред Града Ниша, генералног покровитеља турнира, турнир је отворио г. Миљан Ћирковић, начелник Градске управе за друштвене делатности Града Ниша. Учеснике су током свечаног отварања поздравили представник покровитеља турнира, Градске општине Палилула, г. Братислав Вучковић. Учеснике су поздравили и потпредседник Кошаркашког савеза Србије, г. Душан Пројовић, директор СЦ Чаир, проф. Бранка Аранђеловић, те проф. др Марко Александровић, извршни комесар BWBL. Између осталих, на турниру су били представници амбасада Црне Горе и Бугарске, као и представници руководства Града Бијељине, Спортског савеза особа са инвалидитетом Крушевца, Спортског савеза Ниша, Спортског савеза Бојника, Факултета спорта и физичког васпитања Универзитета у Нишу, Студентског културног центра, Дома за незбринуту децу „Душко Радовић“, носилаца националних спортских признања... У организацији турнира од велике помоћи било је педесетак волонтера, студената Факултета спорта и физичког васпитања Универзитета у Нишу. 

Усавршавање балканских судија

Проф. Игор Ђорђевић, познати кошаркашки радник и комесар за суђење при BWBL, задовољан је развојем судија током одржавања ове лиге.

„Чувени међународни судија у кошарци у колицима, инж. Саша Лакић из Клагенфурта, био је едукатор суђења на првом турниру, а био је и на турниру у Нишу. Током лиге, имамо подршку и од проф. Дамира Куносића, контролора суђења на последњим Параолимпијским играма у Токију. Могу са поносом да кажем да Ниш има највише судија коју знају да суде кошарку у колицима.“ – рекао је проф. Игор Ђорђевић, комесар за суђење при BWBL.

Све утакмице су гледаоци могли видети директно путем платформе Youtube на каналу продукције South media. Више о BWBL можете видети на ФБ страници BWBL и ККК Наис.

БКХУ Левски : КК ОСИ Парамонт 38:71 (13:16, 11:18, 4:14, 10:23)

Дворана: Хала СЦ „Чаир“ Гледалаца: 100

Судије: Лакић (Клагенфурт), Милошевић (Ниш), Крстић (Бела Паланка) 

БКХУ Левски: Иванов 21, Јовановић 3, Хамди, Костов (кап.) 4, Сталичев, Тодоровић 4, Павлев, Цветков 4, Павловић 2. Тренери: Иванов, Искров, Ваклинов. Лекар: Дренски.

КК ОСИ Парамонт: Баранин 3, Пепић 2, Хусовић 4, Нокић, Мурић, Мишуровић (кап.) 35, Панџић 27, Маловић. Тренер: Вревић.

ККК Наис : ККК Бијељина 46:72 (4:14, 10:20, 21:12, 11:26)

Дворана: Хала СЦ „Чаир“ Гледалаца: 300

Судије: Лакић (Клагенфурт), Аврамовић (Ниш), Методиев (Софија) 

ККК Наис: Шимандли, Костић (кап.), Јовановић 4, Вукашиновић 2, Нонковић 2, Динић, Стевановић, Шврака 26, Макуловић 4, Максимовић 4, Лазаревић 2, Тадић 2. Тренери: Хаџовић, Стевановић-Орељ, Михајловић. Физиотерапеут: Којадиновић.

ККК Бијељина: Николић, Л. Росуљаш 4, Дувњак, Јоксимовић, Сикима 2, Шаренац 8, Јовановић 8, С. Росуљаш 7, Камберовић 29, Имшировић 14, Станишић. Тренери: Цвјетковић, Трифуновић, Савић. 

КК ОСИ Парамонт : ККК Бијељина 42:56 (6:16, 13:10, 14:18, 9:12)

Дворана: Хала СЦ „Чаир“ Гледалаца: 150

Судије: Ћетковић (Подгорица), Аврамовић (Ниш), Мугоша (Подгорица)

КК ОСИ Парамонт: Баранин 7, Пепић, Хусовић 8, Нокић 2, Мурић, Мишуровић (кап.) 13, Панџић 12, Маловић. Тренер: Вревић.

ККК Бијељина: Николић 6, Л. Росуљаш, Дувњак 2, Јоксимовић 12, Сикима 12, Шаренац 2, Јовановић 4, С. Росуљаш (кап.) 10, Камберовић 12, Имшировић 8, Станишић. Тренери: Цвјетковић, Трифуновић, Савић.   

ККК Наис : БКХУ Левски 45:29 (12:8, 16:10, 8:8, 9:3)

Дворана: Хала СЦ „Чаир“ Гледалаца: 150

Судије: Ћетковић (Подгорица), Методиев (Софија), Мугоша (Подгорица)

ККК Наис: Шимандли 2, Костић (кап.), Јовановић 5, Вукашиновић, Нонковић, Динић, Стевановић, Шврака 22, Макуловић 6, Максимовић 4, Лазаревић, Тадић 6. Тренери: Хаџовић, Стевановић-Орељ, Михајловић. Физиотерапеут: Којадиновић.

БКХУ Левски: Иванов 21, Јовановић 3, Хамди, Костов (кап.) 4, Сталичев, Тодоровић 4, Павлев, Цветков 4, Павловић 2. Тренери: Иванов, Искров, Ваклинов. Лекар: Дренски.

Табела

ККК Бијељина 6 0 382:280 8

КК ОСИ Парамонт 3 3 345:293 6

ККК Наис 3 3 291:330 6

БКХУ Левски 0 6 263:375 4


#   Ниш   кошарка   Игор Ђорђевић   Душан Пројовић   Клуб кошаркаша у колицима НАИС   кошарка у колицима   Турнир Балканске лиге у кошарци у колицима   Душко Радовић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима